2006-03-27

Vattennivån höjs i hela världen - men vad händer i Visby?

SR Gotland följer under måndagen upp en tes som vi sett i tidningarna de senaste åren - Havsnivån kan komma att höjas kraftigt som en följd av den globala växhuseffekten. En bra webbplats om den senaste forskningen finns i den ansedda tidskriften Science Magazine.

Gotlandsredaktionen berättar om ett scenario där vattennivån i Östersjön kan komma att sänkas med omkring 20 centimeter. Man rapporterar även ett scenario där man räknar med att det blir en höjning med upp till 80 centimeter.

Den skarpa redaktionen drar slutsatsn att en kraftig höjning av vattennivån skulle få stora konsekvenser för bebyggelse som ligger nära stranden. SIC! Detta fick jag klart för mig ungefär samtidigt som jag lärde mig tappa upp badvatten själv.

Men den sista slutsatsen är vad man skulle kunna kalla gullig. SR Gotland konstaterar att den blivande kongresshallen i Almedalen i Visby skulle komma i farozonen. Oj vilket problem. Kalmar och stora delar av Skåne står under vatten men värst av allt är att det ombyggda ICA-lagret i Visby blir fuktigt.

Det måste finnas proportioner även när man i pedagogisk iver skall beskriva effekter av vad som händer när havsnivån ökar.

Inga kommentarer: