2006-04-22

LO-distriktet i Stockholm stödjer Bajen

Aftonbladets bilaga - Sportbladet låter i dag meddela att AIK-fans och Djurgårdssupportrar rasar över att LO-distriktet i Stockholm sponsrar Hammarby IF. Gunilla Björnberg, informationsansvarig på LO-distriket säger till Dagens Arbete att hon förstår om folk blir upprörda. -Skulle de resa sig upp och säga stopp får vi ompröva beslutet.

Jag har bara tre kommentarer. - Kan inte Djurgårdarna nöja sig med att LO-distriktet har Björnberg som informationsansvarig. Det enda björnberg jag känner till i Stockholm ligger ju väl inhängnat på Djurgården. Det kanske t.o.m. finns folk i LO:s ledning som är både Djurgårdare och AIK:are. LO:s förste ordförande var Fredrik Sterky en Stockholmare som sannolikt inte höll på Hammarby. Han hann nog inte eftersom han föddes 1860 och dog blott 40 år gammal 1900.

För några år sedan köpte Svenska kyrkan aktier i ett AIK som möjligen skulle noteras på börsen. Detta ledde till mycken kritik från Djurgårdare och Hammarbyare.

Själv är jag med i JUSEK och mitt fack sponsrar ingen idrottsförening. Närmast till hands skulle nog vara AIK som ju haft justitieministern som back. Den sponsringen skulle jag inte ha något emot trots att jag inte är AIK:are. Det viktigaste är inte laget utan idrotten och intresset för idrotten.

Nu stannar tåget i Norrköping. Peking har det lite motigt i fotboll just nu. Näst sist efter första omgången. Jag denna anrika klubb, som tog SM-guld 1989, att åter komma upp i Allsvenskan. Andra lag i Superettan som jag önskar spelade i Allsvenskan är Degerfors, Landskrona och Åtvidaberg. Det är synd om Norrköping som får spela mot Qiding FiF. Qiding FiF är en förening med ursprung i Kålltorp, Fräntorp, Härlanda, Björkekärr, Bagaregården och Örgryte. Vem håller på Qiding FiF.

1 kommentar:

Anonym sa...

1. Som sagt. Det finns fler björnberg än det som är inhängnat på Skansen. I Gubbängen bor ett. Helt frigående och påhejare av yttrandefriheten och alla beslut som kommer till på demokratisk väg.

2. Att LO-distriktet i Stockholms län sponsrar Hammarby fotboll och bandy bygger på ett demokratiskt beslut som omprövas inför varje säsong. Hammarby är det laget som i tidernas begynnelse var "arbetarlaget". (I dag kan man kanske diskuter alla större idrottsföreningars arbetarkopplingar). Att vi en gång i tiden började samarbeta med Hammarby var rätt och slätt att dom var det Stockholmslag som erbjöd oss det bästa konceptet. Ett koncept som gynnade alla våra medlemmar, oavsett om hjärtat klappade för Hammarby, AIK eller Djurgården. Vi har under alla år kunnat erbjuda våra medlemmar att se derbymatcherna som spelades på Råsunda till ett mycket förmånligt rabatterat pris. Där kunde man också få välja vilken läktare man ville sitta på. Alla LO-medlemmar i Stockholms län erbjöds därför att få se sitt favoritlag spela derbymatch, oavsett om man hejade på Hammarby eller inte. Under varje match delade fackföreningsrörelsen dessutom ut "Matchens blåställ", till den spelare som gjort den största arbetsliga insatsen, varit matchens slitvarg.
Tyvärr, vilket vi också beklagar och tycker är oerhört tråkigt, gäller inte detta erbjudande denna avtalsperiod eftersom man valt att spela derbymatcherna på Söderstadion, där det inte ryms lika mycket publik. Självklart kommer vi att se över detta till nästa eventuella avtalsperiod.

Att vi sponsrar just bandy och fotboll är att bägge sporter är populära och samlar stor publik. Som bl a består av både nuvarande och presumtiva LO-medlemmar. Den här säsongen syns vi med arenareklam och i matchprogrammet, där vi har vår logotyp och ett fackligt budskap.

Diskussionerna om och ifall man överhuvudtaget ska sponsra, eller diskussion om vem eller vilka som ska sponsras kommer alltid att uppstå. Oavsett vad man väljer kommer aldrig alla bli 100% nöjda. Vår målsättning är att så många som möjligt ska bli nöjda och få känna delaktighet. Det kanske inte är idrott på hög nivå vi ska stödja? Vi kanske ska stödja ungdoms- eller handikappidrott. Eller varför inte något kulturarrangemang? Synpunkter kommer alltid att finnas och diskussioner kommer alltid att äga rum.

Vi lyssnar på våra medlemmar. Och är det så att dom vill någonting så tar vi hänsyn till detta. Vi kommer naturligtvis ha med oss de senaste dagarnas debatt i bagaget nästa gång det är dags att ompröva tecknande av nytt avtal.

Jag är i alla fall väldigt glad över den respons den här frågan har fått. Att många medlemmar faktiskt tycker till och säger sin mening. För det finns inget som är så farligt som missnöjda männsikor som väljer att tiga.

Som sagt, var verksamhet har sin tid. Vad LO-distriktet verksamhet ska bestå i, bestämmer våra medlemmar.

3. Ja, jag är Djurgårdare. En ganska så oengagerad sådan. Trots detta står jag helt och fullt bakom LO-distriktets sponsring av Hammarby som grundar sig på ett demokratiskt beslut. Ett beslut där både Djurgårdare, Hammarbyare och AIK.are har fått komma till tals.

4.. Min man är AIK:are och säger att dom riktiga blåställen blev förvisade från Stockholm till Solna (den nu bortgångne Anders Gustávs (m) lekplats). AIK är det rätta arbetarlaget, som dessutom leder serien. Säger alltså Peter Jansson.

Själv är jag ju inte helt benägen att hålla med min man. Så var den lördagskvällen förstörd!

F-bannade idrott!