2006-04-30

Subtil kritik av monarkin

DN:s och Aftonbladets ledare
På Kungens sextioårsdag läser jag två ledare som på ett subtilt sätt ifrågasätter monarkin. Ledarskribenterna synes inte vara några samhällsomstörtare. I Dagens Nyheter är temat att Kungens växande opinionsmakt inte ska underskattas. Aftonbladets Olle Svenning basunerar ut att det just nu pågår en författningsutredning. Den leds av Lars Engqvist som Svenning citerar: ”Vi ska inte utreda statsskicket, monarki eller republik”.

Svenning har missat 99 år
Svenning avslutar med att alludera på C V A Strandbergs "Kungssången" genom att säga att kronan på Carl Gustafs huvud blivit lättare än på decennier. När Carl Gustaf tar emot folkets undergivna hyllande vet han säkert att han är Sveriges siste kung.

Svenning tycks mena att det inte går att leva upp till valspråket "För Sverige i tiden". Han menar, och den risken finns, att moderna attribut [folklig musiksmak, motorsport, brist på klassisk skolning etc. (Kyrkoordnarens kommentar)] kan synas en smula banalt för den som är född att symbolisera landet, bekräfta ålderdomliga hierarkier och den traditionellt härskande klassens förnäma smak.

Men där har Svenning fel. Kronan på Kungens hjässa blev lättare redan 1907 då Gustaf V inte lät sig krönas. Kronan blev lätt så lätt när den låstes in bland riksregalierna. Kronan blev symbolisk och kungen kan inte ens själv gå ner och hämta upp den. Det krävs två kammarråd, vilka ju numera är underställda regeringen, för att låsa upp montern.

Det går att förena det som kan upplevas som banalt med den trygga symbolfyllda traditionen. Kronprinsessan Victoria utgör ett bevis på detta. Varje gång hon framträder eller ger intervjuer visar hon att hon kan axla manteln. Vår regentlängd kommer inte att brytas efter Carl XVI Gustaf. Nästa statschef kommer också att ha kunglig börd. Även Victoria kommer att klä sig i generals- och amiralsuniform. Eller varför inte polisuniform med ovanstående gradbeteckningar. Polisen är en rätt bra symbol för vårt land och vår demokrati. En synlig närvaro för att upprätthålla demokratins ordning och grundvärden. I morgon kommenderas poliser ut för att se till att demonstrationståg kan genomföras. Detta är Sverige i tiden. Tack för det Gustav V, Hjalmar Branting, Per-Albin Hansson, Gustav VI Adolf, Tage Erlander, Olof Palme och Carl XVI Gustaf.

Inga kommentarer: