2006-05-26

Google Adwords kastar ut Sverigedemokraterna

Centerpartist gjorde reklam för Sverigedemokraterna
Länstidningen i Östersund berättade i tisdags om centerpolitikern och kommunalrådet Carina Zetterström som på sin blogg haft oturen att få reklam förmedlad av företaget Google. I allt elände visade det sig att Google AdSense (TT uppger att det var Google AdWords) slumpade fram reklam från Sverigedemokraterna.

Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda hamnar i kläm
Under fredagen fortsätter denna historia då det avslöjas att Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda råkat ut för samma sak. De får på sina webbplatser direktlänk till Sverigedemokraterna med budskapet "Vi säger det ingen annan vågar". Till råga på allt gjorde de båda tidningarnas webbversioner reklam för scientologsektens kurser samma dag. Pinsamt!

Okunskap?
Google är snabba och kastar ut Sverigedemokraterna. Därmed måste de nog bedömas som en pålitlig leverantör av tjänster.

Men den stora frågan återstår. Hur vågar en tidnings chefredaktör sälja reklamplats där man inte är fullständigt säker på annonsinnehållet? Denna problematik är inte ny. Själv gjorde jag upptäckten redan 1999. Då handlade det om läkemedlet Viagra som dök upp på en webbplats med barn som målgrupp.

En annan sida av myntet är att annonsören inte vet var hans eller hennes annons visas. Församlingsfakulteten i Göteborg är en liten kristen gammalkyrklig utbildningsinstitution som annonserar om sommarläger. Deras reklam har jag sett på extremt rasistiska webbplatser. Sannolikt är man från Församlingsfakultetens sida fullständigt omedveten om var det egna namnet exponeras.

Läs mer
Vill du läsa mer om detta rekommenderas du ett besök på Trelleborgs Allehanda. Tidningen publicerar en TT-text och man ler lite hur konstigt det blir när en tidning sätter in en oredigerad TT-text som handlar om den egna tidningen.

Det måste vara jobbigt att vara ansvarig utgivare och ha semester.

Andra bloggar om: , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Efter att ha udnersökt saken och verkligen sett att SD inte har något rasistiskt material är nu annonserna tillbaka.