2006-05-05

Jäv kan ha sänkt Gotländskt rederi

Jäv och lojalitet
Kyrkoordnarens vän, ekonomichefen, bördig från den stora ön, har tipsat på några artiklar i Gotlandstidningarna om Rederi AB Slites konkurs 1993. Kyrkoordnaren är nämligen patologiskt intresserad av teorier och verklighet kring jäv och lojalitet.

Myrstens rederi förebild till såpan "Rederiet"
Rederi AB Slite, ägt av familjen Myrsten, var den svenska delen av Viking Line och rederiet skulle 1993 sätta Östersjöns största kryssningsfartyg i trafik. Kort innan jungfruturen förklaras det gotländska rederiet i konkurs och konkurrenten Silja köper snöpligt fartyget och sätter det i trafik som Silja Europa. I allra sista stund målas fartyget om från rött till vitt.

Ny bok - "Den ena den var vit"
Den 20 april utkom journalisten Hans-Göran Björks bok "Den ena den var vit...". Björk menar att rederi AB Slite "sänktes" av den statliga Nordbanken. Björk anser sig kunna leda i bevis att det i Nordbankens ledning satt flera personer med koppling till Silja Line.

Man får hoppas att boken, med sin allvarliga anklagelse, kommenteras av de som inte skriver under på Björks tes.

Sådana här böcker är viktiga. Är det rappakalja måste vi få reda på det. Finns det substans måste det bli en reaktion. De som sitter på de anklagades bänk kan knappast negligera påståendena. Men det är klart? Banksekretessen.

Artiklar
Gotlands Tidningar den 4 maj 2006
Gotlands Allehanda 3 maj 2006
Gotlands Tidningar 26 april 2006

Ordet redare kommer enligt Nationalencyklopedien från medellågtyskan rêder eg. 'utrustare', av rêden, reiden 'utrusta'

Inga kommentarer: