2006-05-14

Rattfylleri och mesighet inför alkoholproblem

Skrämmande siffror
Varje dag företas
16 000 bilfärder av bilförare som har alkohol eller narkotika i kroppen. 2004 lagfördes över 13 000 personer och en tredjedel av dem hade kört påverkade en eller flera gånger tidigare. Ett hundratal gärningsmän hade dömts mer än nio gånger!

Snacka om problem och låt oss inte inbilla oss att frihetsberövande straff löser problemen.

Kändisar och anonyma fyllon
Kvällstidningarna har ingen ryggrad när det gäller hållningen till rattfylleri och alkohol. När en okänd person gör sig skyldig till detta allvarliga brott stämmer man in i kören som kräver stränga straff. När däremot en känd person gör sig skyldig till detta brott som ofta kräver oskyldigas liv och hälsa är man mer hovsam i sina omdömen och närmar sig pudelns kärna. Nämligen att rattfyllerister nästan alltid har alkoholproblem.

Stränga straff i all ära men när dessa gärningsmän är ute begår de samma handling igen. Det är endast en kamp mot alkoholmissbruket som kan leda till att vi vänder de negativa siffrorna.

Aftonbladet berättar idag att en folkkär före detta fotbollsspelare åkt fast för rattfylleri i Göteborg. Denna välkända idrottsman är mycket öppenhjärtig och ångerfull. Han berättar att han åkt fast 1996 samt att han har erkänt sina alkoholproblem och lagt om sina vanor.

Vi är mesiga i vårt förhållande till alkoholister
Men så kommer detta med mesigheten. Alkoholisterna försöker alltid lura oss.

I artikeln säger fotbollsstjärnan som vid flera tillfällen offentligt berättat om sina alkoholproblem: – Jag dricker inte så mycket starksprit längre, mest bara öl. Men man blir ju påverkad av det också. Nu har jag sagt att det blir väldigt lugnt framöver, jag ska ta en vit period.

På ett sådant svar har tidningen en moralisk skyldighet att säga man som alkoholist inte kan ha ett måttfullt drickande. Öl, vin eller sprit spelar ingen roll. Kändisen kan inte ta en vit period. Kändisen måste sluta att dricka helt och hållet.

Alkoholister som läser sådant här dravel får bara nya argument att dupera sin omgivning med. De tänker: - Kan han dricka måttfullt kan jag.

Ditt och mitt ansvar
Ansvaret är omgivningens. Om jag skulle gå på krogen med en vän som berättat om sina alkoholproblem hoppas jag att jag hade pondus att resa mig upp betala notan och gå innnan min vän druckit de åtta starköl som han berättat om.

Vem kan dricka åtta öl på en kväll? Jo den som har alkoholproblem.

Och vi andra? Ja inte vill vi sätta in vår uppskattade fotbollsstjärna på kåken i sex år. Nej vi vill höra hans fotbollskommentarer och vi vill att han ingår kontrakt med oss alla som uppskattar honom. -Jag skall inte supa mer.

N.N. skall ha Skyddstillsyn med särskild behandlingsplan – Kontraktsvård. Om han sedan ingick en överenskommelse med sig själv att plussa på sitt eget straff med självpåtagen samhällstjänst vore det bra. N.N. kan åka runt och berätta om sin proffskarriär och erfarenheter av alkoholproblem. Han har en stor förmåga och en stor mission.

Varannan Vatten
Gotlands kommun har haft en kampanj för att minska buslivet i Visby. Denna kampanj heter "Varannan Vatten" och går ut på att dricka lika mycket vatten som alkohol. Det är en jättebra idé som kan göra att färre blir alkoholister.

Testa själv.

Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Drick varannan vatten" visar ju rätt mycket på en attityd som finns i samhället och var man tror att gränsen för vart man kan komma går. Vänd på det så hör man hur sjukt det är. Varannan alkohol så får du en skön dag i morgon!

Per Westberg sa...

Du har verkligen en poäng i vad du säger. Det är alltid bra att kolla hållbarheten i ett påstående genom att v'ända på det.

Anonym sa...

Nice colors. Keep up the good work. thnx!
»

Anonym sa...

Your website has a useful information for beginners like me.
»