2006-05-28

Snabba krönikörer

Varför inte ligga lite lågt?
Expressens Liza Marklund och Aftonbladets Johanna Hildebrand har i dag i sina krönikor plockat in texter och gjort kopplingar till lördagsmorgonens mord i Västerhaninge- Tungelsta.

Det känns inte riktigt bra att man relaterar till ämnet i ett så här tidigt skede. Båda krönikorna tar upp angelägna ämnen men man borde ha kunnat överlämna till läsaren att själv göra sin kopplingar till ett nyligen timat allvarligt brott. Jag förstår givetvis att krönikörerna plockar upp en färsk händelse eftersom detta sannolikt ger fler läsare. Men risken är samtidigt stor att man bidrar till att sprida spekulationer och kanske t.o.m. försvåra läkeprocesser för alla de som är offer vid en sådan här händelse.

Johanna Hildebrandt har nog inte tänkt på vad hon skrivit
Johanna Hildebrand borde ha läst sin krönika flera gånger innnan hon tryckte på publiceraknappen. Rubriken till krönikan är "Vi måste lyssna på våra barn”. Detta är givetvis ett riktigt påstående men alltför tidigt att utropa dagen efter den tragiska händelsen i Västerhaninge. Vad vet Johanna Hildebrand om detta har relevans i just detta fall.

Därefter kan man fråga sig hur man i denna situation, alluderande på Västerhaningetragiken, kan skriva: "En sund dos misstänksamhet och krasshet är aldrig fel, speciellt inte när det gäller dem vi släpper nära våra barn." En självklarhet men som i detta sammanhang blir adresserat till en enskild person. En mor som just förlorat ett barn.

Sådana texter rimmar väldigt dåligt med den pressetiska regel som säger att journalisten noga skall överväga publicitet som kan kränka privatlivets helgd. Journalisten skall avstå från sådan publicitet om inte ett uppenbart allmänintresse kräver offentlig belysning.

Skriv gärna om förälskelsen som "lägger ett rosa raster på den nya partnern så att bara de goda sidorna syns", men koppla det inte till en händelse som bara har drygt ett dygn på nacken.

Jinges Web och Fotoblogg
En relevant och befogad skildring av vansinnesdådet i Västerhaninge / Tungelsta finns på Jinges Web och Fotoblogg. Jinge skriver bl.a.: Trösten i bedrövelsen är att socialförvaltning, kyrka och skola reagerade direkt. Kyrkan hade öppet från igår mitt på dagen till sena kvällen, det blir säkert likadant idag.

Linda Skugge
Jag avslutar med att länka till krönikören och författaren Linda Skugges blogg. Linda Skugge frågar sig a propos illdådet i Västerhaninge: Varför vågar ingen ingripa?

Som vanligt ställer Linda Skugge frågor och bombarderar med påståenden. Svaren och de konstruktiva idéerna får man leta efter i hennes krönikor. Jag tror mig i alla fall själv ha hittat en pusselbit till svaret på Linda Skugges fråga - Varför vågar ingen ingripa?

Läs här, 11 maj 2006 och läs här 9 maj 2006.

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Your website has a useful information for beginners like me.
»

Anonym sa...

What a great site, how do you build such a cool site, its excellent.
»