2006-05-25

Spionen Bergling vet att tjäna pengar på Skandiaaffären

- Han kommer alltid att hitta någon att umgås med, rattfyllerister, bedragare och småtjuvar. - Men många kommer att tycka som jag, att hans straff är orättvist. Han kommer att åka på stryk. Orden kommer från spionen Stig Sydholt, f.d. Eugen Sandberg, ursprungligen Stig Bergling i dagens Aftonbladet och det handlar om spekulationer kring förre Skandiadirektören Lars-Eric Petersson som dömts till två års fängelse av tingsrätten.

Trots att Bergling inte har något nytt att komma med lyckas han titt som tätt uttala sig i tidningar som någon form av expert. Naturligtvis får han ersättning för detta och vi läsare börjar väl tycka att han är gammal snäll gubbe med stor livserfarenhet. Och som vanligt är Berglings uttalanden osannolika. De är bara delar i det mönster som gjorde Bergling till spion. Karlen vill vara i centrum. Det spelar ingen roll på vilket sätt.

Dessutom tror jag att Bergling har fel. Om nu Petersson verkligen får fängelse så kommer han inte att få stryk. Men att sitta i fängelse är inte kul och Bergling borde veta att det inte är någon pensionatstillvaro. Bergling och Aftonbladet bidrar till att sprida myter. Kostnaderna för livsmedelråvarorna till intagna på anstalter är inte högre än 40 kronor per dag och intagen. De flesta tror nog att det är betydligt mer.

Slutligen bara en liten reflektion över det brott som Bergling gjorde sig skyldig till. Grovt spioneri bestående bestående i att han bl.a. lämnade ut detaljuppgifter om svenskt kustartilleriförsvar till Sovjetunionen. Kustartilleriförsvaret är numera historia och Sovjet har förpassats till de mörka delarna av vår historia. Men om Sovjet hade inlett ett anfall mot Sverige hade Berglings illdåd varit dödsdomen för många svenska soldater.

Andra bloggar om:

1 kommentar:

Anonym sa...

I'm impressed with your site, very nice graphics!
»