2006-05-21

Tidningarnas jakt på nya ord är ett hot mot folkhälsan

Ordet chock når nya höjder
Efter gårdagskvällens seger för den finska hårdrockgruppen Lordi i Eurovisionsschlagerfinalen fylls tidningarna av ordet chock i nya definitioner. Detta är verkligen inget vi behöver. Vi behöver i stället kunna ta till oss de definitioner som redan finns. Jag tänker särskilt på ordet chock i medicinska sammanhang. Chock är ett livshotande tillstånd.

DN ger oss ordet ”chockvann”, Expressen beskriver ”monsterchocken” och Aftonbladet talar om ”chockseger”. Slutligen utbrister den norska tidningen Verden Gang - Sjokkseier!. Man behöver inte vara språkpolis för att tycka att dessa vid midnatt skapade ord är banala och fantasilösa.

Nakenchock och löpsedelsvenska
Ordet nakenchock har ju som bekant inlemmats i det svenska språket genom den nyligen släppta 13:e upplagan av Svenska akademiens ordlista (SAOL). Jag har ingen invändning mot detta men vad ordet nakenchock betyder och hur det skall användas har jag ingen aning om. Ordet nakenchock fäste 2002 vår uppmärksamhet på den så kallade löpsedelssvenskan. Bakgrunden var kommentaren till den klädsel som gruppen Afrodite hade i schlagerfinalen 2002.

De klassiska betydelserna av chock kan innebära skillnaden mellan liv och död
Ordet chock används annars inom fyra områden. Chock i polis- eller militärtaktisk betydelse innebär att man gör en samlad häftig framstöt. Inom fysiken talar vi om chockvåg eller stötvåg när ett föremål rör sig genom en materia med högre hastighet än ljudet. I psykologin används ordet chock som beskrivning av det tillstånd av apati, sinnesfrånvaro och förvirring som kan uppstå hos någon som genomlevt en traumatisk händelse. Slutligen har vi den medicinska definitionen på chock vilket är ett kliniska tillstånd där den cirkulerande blodmängden är mindre än kärlbäddens volym. Detta resulterar i blodtrycksfall som i sin tur resulterar i syrebrist i cellerna (hypoxi).

Kyrkoordnaren utbrister: Inga fler chocker!

Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm I love the idea behind this website, very unique.
»

Anonym sa...

Very best site. Keep working. Will return in the near future.
»