2006-06-11

Bra att TeliaSonera sitter båten

På Gotlandsfärjorna kan man numera ringa från sin mobil hela rutten ute till havs. Ombord på färjan går telefonen över till intern täckning och man ringer via fartygets satellitmottagning.
Allt detta låter ju ypperligt. Men jag tor att både befraktaren och mobiloperatörerna kommer att få klagomål på detta. Samtalen kostar nämligen 10-20 kronor och detta oavsett om man ringer upp eller svarar.

Jag blir glad över att min operatör, TeliaSonera, ställt sig utanför ett roamingavtal. Jag kan alltså inte bli nådd på sträckan Danziger Gatt fram till norra delen av Gotland. Men vad gör det? Det är samma sak på flyget.

Stort hål i reskassan för den som svarar i telefonen
Har man nu Telenor eller Comviq som leverantör och glatt svarar när mor ringer i höjd med Landsorts fyr kan man alltså efter 40 minuters samtal konstatera att man är mellan 400 och 800 kronor fattigare. Mor som ringt har givetsvis tömt sin sista insättning på kontantkortet också.

Värst av allt är nog att de flesta inte förstår hur systemet funkar. Vem inser att resan till Gotland är som att kliva av planet i Johannesburg - Att det är dyrt att ringa och att man får betala samtalen till sin egen telefon.

Bra Telia att ni är försiktiga. Det märks att ni varit med förr och att ni satsar på långsiktiga affärsrelationer i stället för att kortsiktigt kränga krångliga samtal. Det är bra att ni sitter i båten när de andra operatörerna står i båten och dessutom snor flytvästarna.

Rederiet måste förresten tänka på att skapa mobiltelefonfria zoner ombord på färjorna nu när folk skall prata bort semesterkassan på vägen till ön. Det finns även risk för att ÖStersjöns djupaste hål, Landsortsdjupet, blir grundare då folk slänger mobiltelefonerna överbord.

Slutligen
Var står Piratpartiet i denna fråga? Kanske tycker de att man kan sno medpassagernas telefon eller varför inte bryta sig in i radiohytten och fixa en egen uppkoppling?

Läs mer i Gotlands Tidningar

Andra bloggar om: , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nej det tycker inte Piratpartiet. Piratkopiering är inte samma sak som stöld (eller inbrott). Vid digital kopiering av något finns originalet fortfarande kvar i samma skick och kan användas som förut. Så icke fallet om du snor någons mobiltelefon eller bryter dig in och tar över radioapparatur. Piratpartiet är för att legalisera piratkopiering, ingenting annat.

Per Westberg sa...

Tack för ett vänligt och välskrivet svar. "Vid digital kopiering finns orginalet kvar...".

Originalet finns kvar men upphovsmannen lider skada. Han eler hon kan inte köpa mjölk till barnen. Barnen växer upp och får reda på att det inte är någon idé att skapa kultur till andra. Man får nämligen inte betalt för det.

Det kostar pengar att gå in i Louvren för att titta på Mona-Lisa. Trots att originalet fortfarande finns kvar i samma skick.