2006-06-09

Bra med en justitieminister som sitter i båten

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog har idag gått ut med att hon önskar en översyn av fildelningslagen. Därmed gör hon sällskap med företrädare för vänstern, centerpartet, kristsdemokraterna ochj moderaterna. Problemet är bara att i den allmänna opinionen ser begreppet översyn ut att vara synonymt med en kommande lagändring.
Partisekreterare som övar för uppdrag i opposition?
Det är egendomligt att Marita Ulvskog just nu går ut med en klar inriktning i en otroligt komplicerad juridisk fråga. Det verkar nästan som hon glömt bort att hon är partisekreterare i det parti som har regeringsmakten. Det kan väl inte vara så att hon övar som partisekreterare i opposition?

Det skall inte vara kamraterna på Sveavägen 55 som basunerar ut vad som skall ske i denna lagstiftningsfråga eftersom den tillhör justitieministerns revir. Justitieminister Thomas Bodström och den folkpartistiska ordföranden i riksdagens justitieutskott Johan Pehrsson verkar ha koll på läget och inte falla för populism och spontan initiativrikedom som många andra politiker gjort i den heta debattens kölvatten.

Lagstiftning sker inte över natten och det finns alltid skäl att ta det lugnt. När det just gäller fildelningslagen växte den fram i relativt bred politiska enighet och man valde bort de förslag som många nu tycks se som enkla problemfria lösningar (nedladdningsavgifter).

Sitt i båten
I en hysterisk debatt skall man göra som Thomas Bodström och Johan Pehrsson. Man skall stå för sina tidigare beslut, man skall vara öppen för ny analys och förändringar och man skall vara försiktig med att ge uttryck för sin spontana känslor.

Det är bra om partiet låter justitieministern sköta sin domän. Just Thomas Bodström imponerar som justitieminister. Han är påläst, vittnar ständigt om hur han sätter människan i centrum och han har respekt för juridiken som verktyg.

Det är inte partisekreterarens i regeringspartiets sak att gå ut med sådana här påbud i en pågående juridsk och teknisk debatt. Det får hon ta i partiets verkställande utskott och sedan får väl partiordföranden och tillika regeringschefen ta ett snack med sin justitieminister.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: