2006-06-09

Desperata Norrköpings kommun gör fel på fel

Norrköpings kommun har inte mycket koll på vad man gör när man försöker skapa ett minnesmärke i en rondell där konungen sammanstött med en annan bil.

Den trevliga staden Norrköping är inte vad den varit. Många stoltheter är borta - Ericsson, GoodYear, Bråvallaflottiljen och Nordchoklad. De enda kvarvarande stoltheterna är Kolmården, Arbetets museum, de gula spårvagnarna och SMHI. Även fotbollslaget Norrköping kämpar i motvind när de möter Väsby och Quiding i Superettan.

Fel på fel blir fel
Så vill man då sätta sitt namn på kartan. Men ack så fel man gör. Omdömet sviktar hos kommunens tjänstemän då man idag invigt en guldfärgad krona som pryder Packhusrondellen i stadens centrala delar. I ett pressmeddelande förklarar man också att rondellen skall byta namn till Kungens rondell. Man hänsyftar på den mindre sammanstötning som kungen råkade ut för i augusti förra året. På vägen från Soliden körde kungen, med adjutanten på passagerarplats, in i en framförvarande bil. Sådant händer säger jag. Tur att det bara blev plåtskador.

Vandringssägen fel ord
Kommunen hoppas nu kunna skapa intresse för platsen genom en skulptur och ett namnbyte. Detta skapar en vandringsägen säger en kommunal vd. Vandringssägen? Det kommunala bolaget kan ta ner Bengt af Klintberg så kan han berätta för vd:n vad en vandringssägen är. Man vill väl alludera på Kungens kurva i södra Stockholm som har fått sitt namn från en verklig händelse där och händelsen har spritts mun till mun. Eftersom händelsen timat är det knappast en vandringssägen och den har inte traderats genom kommunala beslut. För övrigt var det kung Gustaf V:s chaufför som körde vid detta tillfälle.

Skall man minnas trafikolyckor med glädje?
Är det inte bra knepigt att en kommun är stolt över en bilolycka? Kungen körde en mycket ovanlig bil vid denna händelse, en BMW M3 CSL. Ironiskt nog inträffade en allvarlig trafikolycka med en annan värsting-BMW (M5) i Norrköping ett par månader innan kungens krock. Som grädde på moset smällde en Ferarri en kort tid efter kungakrocken på en av Norrköpings gator.

Omedveten ironi
Idag är kungaparet i Norrköping för att övervara musikevenemanget Stenhammartävlingen uppkallad efter tonsättare Wilhelm Stenhammar.

Vad pressekreteraren inte vet är att pressmeddelandet är ironiskt svart. Wilhelm Stenhammar leder tanken till prins Wilhelm som bodde på slottet Stenhammar utanför Flen. I snöstorm den 2 januari 1952 körde prinsen av vägen på väg till slottet. Olyckan inträffade vid en t-korsning i Stjärnhov och prinsens sambo Mme Jeanne Tramcourt avled. Prins Wilhelm var en fin prins har jag hört berättas och han donerade medel till en diakonbefattning i Flen.

Vägen till Stenhammar var alltså något djupt tragiskt för vår konungs farfarsbror. Men Norrköping skämtar om trafikolyckor.

Min morfar, som var droskägare i Stockholm, berättade för mig att hans längsta körning var med prins Wilhelm till Stenhammars slott. Kanske var det så att prinsen inte vill köra efter olyckan?

Kommunen uppmanar till brott
I pressmeddelandet uttalar kommunen: På sin väg in i Norrköping kommer de [syftar på kungaparets besök i staden idag] att köra genom före detta Packhusrondellen.

Det är ju helt fel. Man måste kunna skilja på rondell och cirkulationsplats. Kungen kommer givetvis att köra runt rondellen. Kör man genom rondellen (som ju är markområdet som utgör den inre gränsen för cirkulationsplatsen) gör man sig skyldig till trafikbrott. Bilar skall ju som bekant framföras på vägar och inte i planteringar.

Tacka vet jag värmlänningarna
Värmlänningarna fattar däremot att man inte skall satsa på utsmyckningar i rondeller. Värmlands Folkblad meddelar att sju av tio Grumsbor inte vill att man skall lägga ned pengar på utsmyckning av Nyängsrondellen i Grums.

Se Norrköpings kommuns pressmeddelande.

Trots att jag är Stockholmare har jag bra koll på vad som händer i Norrköping (och övriga landet). Jag brukar läsa www.wighsnews.se . Otroliga entreprenörer utanför Norrköping. Bättre reklam för kommunen än omdömeslösheten på Tekniska kontoret.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hehe, den där kronan ser desutom ganska ful ut :P

Per Westberg sa...

Ja nog har man sett stiligare kronor.