2006-06-05

Kristina Axén Olin är olämplig som ordförande i polisnämnden

Oppositionsborgarrådet Kristina Axén Olin har många förtjänster. Hon har en stark personlighet, talar så att folk begriper och det är uppenbart att hon har ett socialt patos. Men på Brännpunkt i dagens Svenska Dagbladet är hon ut på djupt vatten. Det är lågt att dra politiska poänger på sitt uppdrag att leda polisstyrelsen.

Moderatledaren i Stockholm Kristina Axén Olin, har förtroendet att vara ordförande i polisstyrelsen i Stockholms län. Utifrån denna kompetens skriver hon ett fempunktsprogram under rubriken "Smutsa inte Nationaldagen". Det handlar om det faktum att extremgrupper hotar liv och egendom genom skruvade demonstrationer mot allt och alla. Jag är dock skeptisk till om uppdraget som ordförande i polisstyrelsen är lämpligt att använda som politisk plattform

Moderat ordförande?
Kristina Axén Olin undertecknar sin artikel "moderat ordförande polisstyrelsen Stockholms län". Här är blandar hon ihop kommunalpolitik och uppdraget att vara ordförande för en styrelse för en myndighet som skall följa lagar och förordningar och där kompetenta polischefer, polisbefäl och polismän leder den dagliga verksamheter. Alliansen kan knappast kritisera politiseringen av generaldirektörer när ordföranden i en polisstyrelsen tror att hon är en "moderat ordförande". Det är regeringen som utser ordförande i polisstyrelsen och då handlar det givetvis om att man tycker Kristina Axén Olin är en kompetent person. Dessutom har hon den kommunala erfarenhet som man skall representera i uppdraget. Knappast inskränks hennes merit till att hon representerar ett stort parti.

Punkt 1. Förstärkning från övriga landet
Axén Olin utropar i inskränkt stockolmsanda att övriga landet måste skicka poliser till Stockholm för att förebygga våldsamma demonstrationer. Stockholms poliser kommer ju att åka till Göteborg i samband med friidrotts-EM menar hon.

Det är säkert tufft för polisen att klara kommenderingen men länspolismästaren har tidigare visat att hon har mål i munnen och kan föra fram dessa önskemål. Kan det möljligen vara så att även landsortens polismyndigheter har fullt upp? Eller betyder slottet i Linköping och stora torget i Växjö mindre. Axén Olin bidrar genom sina uttalande till myten av oss stockholmare som de som bara ser sin egen verklighet.

Punkt 2. Fler poliser till Stockholm
Axén Olin vill ha fler poliser till Stockholm.'Vem vill inte det? Men det behövs även poliser i Dalarna och Värmland. Återigen ett inskränkt Stockholmsperspektiv.

Punkt 3 Hårdare tag
Axén Olin vill ha tydligare reaktioner från rättsväsendet när folk missbrukar demonstrationsfriheten.

Jag förstår men tycker att Axén Olin skall snacka med sin riksdagsman och komma med förslag i stället för att tjata som en papegoja.

Punkt 4 Skicka hem småungarna
Det är förståeligt att Axén Olin tycker att polisen skall ta hand om underåriga som används som sköldar vid demonstrationerna. Hon gör en korrekt beskrivning när hon säger att sociala myndigheter skall köra hem minderåriga till föräldrarna.

Men grejen är den att polisstyrelsens ordförande inte skall ägna sig åt polistaktik. Det är polisernas sak. Lärde hon sig inget av när hon gick ut och tyckte att myndigheten skulle köpa vattenkanoner. Antagligen hade hon sett sådana fordon på TV men det blev närmast pinsamt när polisen själv förklarade att man inte kan använda sådana verktyg i en stad som Stockholm och med dagens polistaktik att inte slå folk sönder och samman. Vattenkanor hade nog varit mums vid marskravallerna 1848.

Punkt 5 Drabbade handlare
Jag delar Axén Olins uppfattning att handlare m.fl. som riskerar egendom vid upplopp skall varnas av polisen. Likaså att dessa brottsoffer skall sökas upp efter brotten.

Det kan inte vara roligt att arbeta som polis med en så mästrande och förnumstig ordförande. Inför befarade oroligheter den 1 maj föremedlade Fastighetsägarföreningen efter information från polisen utmärkt information till fastighetsägare i farozonen. Frågan är dock om det verkligen med rimliga medel är möjligt för alla tänkbara offer skydda sig.

Mer aktivitet i uppdraget och mindre politisk agenda
Medborgarna i Stockholm behöver inte en ordförande i polisstyrelsen som lägger förslag i Svenska Dagbladet dagen före nationaldagsfirandet. Kristina Axén Olin skall i stället ta upp frågor och tips med sin länspolismästere vid sammanträdena.

- Och du Kristina.

-Du är ordföranden i polisstyrelsen. Inte moderat ordörande. Lika lite som en enskild polis är socialdemokrat, folkpartist eller moderat i sin uppgift som polis.

Andra bloggar om: , ,

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.