2006-06-25

Stiltje på DN:s Malmöredaktion?

Nu skall vi vara källkritiska
Dagens Nyheters Malmöredaktion lyckas idag få in en egendomlig artikel över två sidor i DN. Artikeln har rubriken "Ödehuset ruvade på nazistgåta" och den handlar om ett par som hittat en samling dokument med tyskt ursprung i ett ödehus i Höganästrakten. Paret uppger att de är övertygade om att kvinnan som äger ödehuset arbetat i Auschwitz. Man anger henne som krigsförbrytare och påstår att hon deltog i elektriska experiment på fångarna.

Sådan fantasier har följt mig som är född 1959 hela livet. Det har handlat om bunkrarna runt Stamgatan där jag växte upp eller fantasier om att hitta en död tysk soldat i fjällen. Egendomligt att DN hänger på två personers vilda fantasier. När jag talar med vänner i samma generation har de samma vittnesmål. Fantasier om nazityskland har alltid varit närvarande.

Det är allvarliga anklagelser som tidningen återger. Särskilt som Simon Wiesenthalinstitutet släppt ärendet, och Dagens Nyheter borde vara mer självkritisk. Nu ger artikeln intryck av att vara ett välskrivet bidrag till en gammaldags skoltidning. Värsta skrönan publiceras i en av Sveriges mest seriösa tidningar. Måtte DN följa upp detta om det nu finns den minsta uns av sanning i detta.

Rappakalja
DN berättar bl.a. om ett fotografi som föreställer två kvinnor med en flod i bakgrunden. -Bilden är tagen 1944 utanför koncentrationslägret i Auschwitz, säger en av huvudpersonerna i artikeln. Här undrar man om DN:s reporter verkligen sett bilden och känner sig övertygad om att motivet är detta. Jag har svårt att tänka mig att personal i Aushwitz fick ta med sina barn till lägret.

Ytterligare en uppgift att titta närmare på är påståendet att kvinnan skulle ha varit "diatbiträde". Enligt artikeln används idag diatermi, uppvärmning av djupt liggande vävnader med hjälp av högfrekvent växelström, inom skönhetsvården. Här borde språkörat slå till. Diatermi förkortas nog knappast diat. Ordet består ju av leden "dia" och "termi". En sannolik förklaring är att det handlar om att kvinnan uppgett sig vara "diätassistent" d.v.s. en vanlig tysk yrkestitel som väl är direkt översättbar med dietist. Knappast någon av dr Mengeles paramedicinska discipliner.

Just den fria associationen till diatermi som väl kan hänföras till området för alternativmedicin blir intressant om man relaterar till ett gammalt TV-inslag där en av uppgiftlämnarna tidigare figurerat. TV4 hade hösten 2004 eller 2003 ett undercoverreportage där den kvinna som finns i DN:s artikel anklagades för att genom en alternativ behandlingsmetod bidragit till en cancersjuk kvinnas död. Jag vill givetvis anteckna att hon aldrig åtalades för kvacksalveri eller annat brott. Kanske var det t.o.m. så att TV 4 gick för långt i sin grävande journalistik.

Mina dubier - Jag citerar DN och kommenterar
1. DN: -Allt stod kvar som om kvinnan bara varit ute för en promenad, säger [N.N.]. Kaffekoppen stod kvar på bordet, det var gröt i grytan på spisen och tvätten hängde kvar på klädesstrecket. Och alla brev och dokument från 40-talet och framåt.

Kommentar: Det begriper väl alla att man inte kan se att det är gröt som kokats i en gryta som stått i tio år. Det är inte heller särskilt troligt att det hänger kvar tvätt på klädstrecket.

2. DN: -Jag tror att kvinnan arbetade för Josef Mengele, chefsläkaren på Auschwitz, men det har vi inte funnit några bevis för.

Kommentar: Man skall inte citera någon som inte kan vederlägga sina allvarliga påståenden. Sådan här flathet kan passa revisionisterna som hand i handsken. DN bör inte bidra till att skapa ytterligare argument för förvirrade historierevisionister att ta fasta på ovederhäftiga påståenden om att förintelsen inte existerat.

3. DN: - Min dröm är att hitta hennes namn på en avlöningslista från SS. Det kan finnas i de ryska arkiven.

Kommentar: Hur i all världen kan man hoppas att en ensam kvinna som med stor sannolikhet har stora problem skall vara gammal SS-kvinna. Sådana citat borde DN stryka.

Eftertext:
I Skåne län finns allerta åklagare. Dessa lär reagera på den artikel som DN publicerat. Det är ju inte helt otroligt att paret som artikeln gjort sig skyldig till flera brott. Exempel på sådana är olaga intrång. Man får ju inte gå in i andras bostäder även om dörren fallit av gångjärnen. I stället bör man kontakta polisen. Vidare finns det risk för att det är egenmäktigt förfarande om man plockar brev från en annan persons hus. De sociala myndigheterna i Höganäs borde nog ha kontaktats. Möjligen kan man även ha gjort sig skyldigt till fyndförseelse.

Det luktar om denna artikel men det är väldigt vackra bilder i tidningen.

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: