2006-07-18

Amerikanska krigsmakten och evakueringen mot Cypern


Tre fartyg beställda av svenska UD är på väg mot Libanon för att evakuera svenskar från krigshärden. Enligt uppgifter har dessa fartyg lovats fri lejd av Israel men det är ju viktigt att även den andra sidan ställer upp garantier.

CNN meddelar att en evakuering av amerikaner nu också inletts. Den amerikanska jagaren USS Gonzalez är på väg mot östra Medelhavet för att säkerställa evakueringen. Likaså mobiliserar Marinkåren amfibieförband i Persiska viken för att kunna medverka vid evakuering via Jordanien.

Men frågan inställer sig. Finns det risk för upptrappning och förändrade hotbilder när den amerikanska försvarsmakten är på plats?

Mina tankar går till dem som är kvar. George Bush säger bara:
"See the irony is what they need to do is get Syria to get Hezbollah to stop
doing this shit and it's over."

Andra bloggar om: , , ,,

2 kommentarer:

Peter Olevik Dunder sa...

Din fråga om det finns risk för upptrappning är högst befogad. Vad ska en jagare göra för att säkra evakueringen. Vilja Rules of Engagement har de fått isåfall? Visst kan de skydda mot robotanfall men vad säger att de inte gör mer, samt vilka är det som de kommer skydda. De som behöver mest skydd mot de raketer som skjuts från Libanon är ju de Israeliska fartygen som ligger livsfarligt nära kusten.

Peter Olevik Dunder sa...

Tredje meningen ska vara: Vilka Rules of Engagement (ROE) har de fått isåfall?