2006-07-24

Bra säkerhetssystem i sjukvården kan bli bättre

Felbehandlingar i vården
Författaren Tommy Sandström skriver på SvD Brännpunkt idag att tusentals patienter dör varje år i vården till följd av felbeslut. Sandström referar till Anders Fagerlund som är utredare inom medicinsk felbehandling vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Fagerlund uppger att de nationella siffrorna ligger på nivån 3 000 till 4 000 årligen. Som orsaker till dödsfallen anges felmedicinering, felaktiga beslut inom psykiatrin och felaktiga eller försenade diagnoser.

En första personlig reaktion på uppgifterna är att dessa inte kan vara riktiga och kraftigt överdrivna. Om så är fallet kommer givetvis uppgifterna att vederläggas. Men hur det en förhåller sig är ett fel ett för mycket.

Redan idag finns många säkerhetssystem
Artikelförfattaren radar upp ett antal förslag som han anser skulle minska risken för felbeslut. Vad artikeln dock inte innehåller är att hälso- och sjukvården givetvis har system för att eliminera felbahandling. Redan 1936 fick vi Lex Maria som innebär en skyldighet för vårdgivaren att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med vård, behandling eller undersökning inom hälso- och sjukvården drabbats av eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom.

Läkarförbundet och Vårdförbundet är konstruktiva
En bra redogörelse för anmälnings- och tillsynssystemet finns på Socialstyrelsens webbplats och en viktig komponent är tillsynen över de s.k. legitimationsyrkena. I en nyligen publicerad ledare reser Läkarförbundet dock vissa frågeställningar, Läkartidningen nr. 28-29. Läkarnas fackliga organisation menar att regelverket bör ses ses över för att så långt som möjligt bygga upp ett patientsäkerhetssystem utan repressiva inslag. Ett patientsäkerhetssystem måste inriktas på varför en händelse inträffat och hur händelser kan förebyggas, inte vem som gjort fel och ska ställas till ansvar, säger Läkarförbundet.

Bakgrunden till Läkarförbundets utspel är en dom i Högsta domstolen där en barnmorska dömdes för vållande till annans död på grund av ett misstag i medicineringen. Läkarförbundet, men också Vårdförbundet, menar på goda grunder att fler åtal mot vårdpersonal kan leda till att medarbetarna inte vågar berätta om misstag. Man måste då ha i bakhuvudet att säkerhet alltid utvecklas bäst genom att små brister uppmärksammas och dokumenteras. Så är t.ex. säkerhetsarbetet inom flyg och sjöfart inriktat. Likaså har vi i arbetsmiljölagen regler om att tillbud skall anmälas till Arbetsmiljöverket. När man tittar på förslagen från artikelförfattaren i SvD kan man konstatera att han inte efterlyser repressiva inslag.

Regeringen och sjukvårdspolitiker bör lyssna till ett gemensamt budskap från två av sjukvårdens fackliga organisationer.

Andra bloggar om: ,

3 kommentarer:

Karin sa...

Vad du skriver bra, och vad effektiv du är! Hur hinner du?! :o

Anonym sa...

Jag är en manisk gubbe. Jag hinner med eftersom jag struntar i att måla fönster.

Karin sa...

*s*

Du har säkert inga nyplanterade vinbärsbuskar som behöver vattnas en gång i halvtimman heller. :)