2006-07-24

GIv akt! Lystring ställ! Jan Myrdal har hittat en gammal Soldatinstruktion


En av Konungen...
Trots mitt närmast patologiska intresse för Soldatinstruktioner (SoldI) läser jag Jan Myrdals artikel på DN debatt med en gäspning. Artikeln har den skakande rubriken "En av Konungen stadfäst statlig svensk rasism" men jag drar samma slutsatser som Bloggen Bent som skriver:

Ska man konkretisera hans [Myrdals] polemik så säger han: ‘På trettiotalet fanns rasistiska passusar i soldatinstruktionen i svenska armen’. Jaha. Och? Är det något nytt? Vi pratar ju faktiskt om landet som tillät Hitler att - istället för att skeppa över soldater till Norge från Danmark - låta dem åka tåg genom Sverige. Vi pratar ju om landet vars malm byggde Hitlers flottor och kanoner. Vi pratar ju om landet som nästan arresterade* Karl Gerhard för att han framförde ‘Hästen från Troja’ på en scen i Stockholm.
* Min fotnot. Karl Gerhard förbjöds av statsmakterna att framföra sin geniala text på Vasateatern. Karl Gerhard såg sig tvingad att till slut hörsamma detta.

Rasbiologen intresserar alla
Myrdal plockar fram det gamla vanliga framgångskonceptet och säger några ord om Rasbiologiska institutet i Uppsala, sedemera institutionen för medicinsk genetik. Den grejen går alltid hem och alla spetsar öronen då man hör ordet "Rasbiologen". Vidare svävar Myrdal ut i excesser om hur många exemplar av boken som sänts till respektive förband.

Historieprofessorer och docenter uppmanas lystra till Myrdal
Myrdal avslutar sin artikel med en uppmaning till den akademiska världen:

Ja, någon intellektuellt hungrig och arbetsvillig ung forskare borde gå igenom historien kring hur "SoldI A" användes ute på förbanden i detalj. Det kan ta vederbörande något år eller så men kan bli en god avhandling.
Bra då vet vi hur lång tid jobbet tar. Men sanolikt kommer denna forskare inte att kunna belägga att arga furirer förhört soldaterna om deras inställning till rasblandning.

Men på Krigsarkivet blir man glada
De enda som blir tillfredställda av Myrdals artikel är personalen på Krigsarkivet. Nu förstår de varför Jan Myrdal beställt fram dossier på dossier från magasinen som huserar handlingarna från Lantförsvarets kommando­expedition.

Roligare läsning finns i Söndagsstrix
Jag rekommenderar läsarna en rolig satir om Jan Myrdal som alldeles nyligen publicerades i SöndagsStrix.
SöndagsStrix den 19 maj 2006
"Jag såg inget massmord" - Den artikel i Aftonbladet som gav upphov till satiren

Andra bloggar om: , , , ,

Försvarsmakten 2006 - Av Överbefälhavaren stadfäst mångfald
Som folkbildare vill jag dela med mig av vad Försvarmakten står för idag:
Försvarsmakten slår vakt om alla människors lika värde. Här ska alla ges möjlighet att trivas, utvecklas och göra ett bra jobb. Alla människor, oavsett kön, ålder, etnisk tillhörighet, religiös övertygelse, sexuell läggning, hudfärg, tjänstegrad eller liknande ska respekteras och behandlas likvärdigt. Ingen ska särbehandlas på ett negativt sätt. Kulturell mångfald är en styrka för Försvarsmakten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Som folkbildare vill jag dela med mig av vad Försvarmakten står för idag..."

Det som följer är vad de säger sig stå för. Som de flesta vet så är försvaret en av de mest intoleranta institutioner som finns i det svenska samhället, där oliktänkande och avvikande straffas hårt i det tysta.

Per Westberg sa...

Helt oacceptabelt.