2006-07-18

Hur är det med partierna och konflikten i Mellanöstern?

I samband med Almedalsveckan förvånade jag mig över att de utrikespolitiska frågorna var så pass frånvarande i partiledarnas tal. Det vore ju ändå rätt passande att man oavsett partitillhörighet försökte att i viss mån följa i Olof Palmes anda. Det var ju ändå han som började tradtionen Almedalen.

När vi nu fått en mycket akut säkerhetssituation i södra Libanon vilken eskalerat i en krigssituation väntar man med spänning på vad partiföreträdarna skall säga.

Först ut var Vänsterpartiets Lars Ohly som den 13 juli skrev att Israel måste fördömas. Att Vänsterpartiet är först ut är föra förvånade då det är ett parti som bland sina väljare sannolikt inte har så många som vill försvara Israels handlingar.

I går konstaterade moderatledaren Fredrik Reinfeldt att det upptrappade våldet i Mellanöstern bara kan leda in i en återvändsgränd. Moderaternas uttalande är av naturliga skäl mer allmänt hållet och försiktigt. I likhet med de senaste dagarnas nyhetsrapportering glömmer man att nämna situationen i Gaza som ju stod i centrum för en vecka sedan men där situationen är lika allvarlig som tidigare. Det är ett problem att vi inte klarar av fokus på två eller flera fronter.

Idag har statministern genom statsrådsberedningen skickat ut ett pressmeddelande där han kommenterar situationen i Mellanöstern. Pressmeddelandet lär säkert följas av flera när vi nu kl 13.00 nås av nyheten att Israel stoppat ett fartyg som skulle evakuera bland andra svenskar.

Men var är Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna?
Särskilt viktigt är det att Maud Olofsson och Centerpartiets kommer med ett uttlandde.Ungdomsförbundets ordförande Fredrick Federley gjorde ju ett spektakulärt och vämjeligt utspel i förra veckan med syftet att som Centerpartiets Messias föra in Centern på den utrikespolitiska arenan. Jag blir mer och mer förvissad att han kapitalt misslyckats och bara försvårat för Centern att sätta ner foten. CUF har i likhet med SSU just nu ingen bra företrädare för partiet.

Läs om Fredrick Federley som skänker pengar till Israel.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: