2006-07-19

Kommer Stig Bergling (alias Eugen Sandberg, Stig Sydholt) att bli nämndeman nu?

Den förutvarande mediokre polismannen och officeren Stig Bergling har gått med i Vänsterpartiet skriver Dagens Nyheter.

Bergling har avtjänat straff men det finns ingen anledning att glömma hans brott
Det är viktigt att man efter avtjänat straff kan tas emot i samhället som en fri människa men det finns ingen anledning att glömma en illgärning. Androm till varnagel och räfst skall vi påminna oss om att Bergling gjorde sig skyldig till grovt spioneri. Han lämnade blanda annat ut detaljuppgifter om svenskt kustartilleriförsvar till Sovjetunionen. Kustartilleriförsvaret är numera historia och Sovjet har förpassats till de mörka delarna av vår historia. Men om Sovjet hade inlett ett anfall mot Sverige hade Berglings landsförräderi varit dödsdomen för många svenska soldater.

Stackars Vänsterpartiet
Vänsterpartiet har fått den nu levande störste landsförrädaren som medlem i sitt parti. Oerhört pinsamt och skämmigt för det partiet men också pinsamt för alla de media som refererar detta som en nyhet. Nu på morgonen räknar jag in att att tretton landsortstidningar, vid sidan av de stora drakarna, fört in TT-nyheten.

Bergling ett PR-geni?
Bergling är verkligen arketypen för en grandios och narcissistisk person. Tänk bara på hur hans nuvarande efternamn - Sydholt - hänsyftar på den norske spionen Arne Treholt. Hur kan media medverka i återkommande skapa uppmärksamhet kring Bergling. Det var nu knappt två månader sedan sist [Läs vad Kyrkoordnaren skrev då]. Då uttalade han sig om fängelsedomen mot Skandiachefen Lars-Eric Peterson.

Vad blir Berglings nästa drag för att få tillfredställese kring sin narcissism och lite påfyllning till pensionen? Skall han för tredje gången byta efternamn till Philby eller Wennersström. En sak som jag tänk på är att han rest sig ur sin rullstol och börjat gå. Kanske kommer han att avslöja att han är pappa till Britney Spears eller författaren som döljer sig bakom pseudonymen Bo Baldersson. Allt är möjligt och media kommer att sitta vid hans fötter och källkritiskt hänga på.

Vänsterpartiets stadgar
Berglings tidigare officerskamrater och poliskollegor har vittnat om en udda individ som knappast kan beskyllas för att ha haft vänstersympatier. Vänsterpartiet hamnar i ett dilemma. Å ena sidan är man väl glad för en ny medlem som kan dela ut flygblad i Husby och Akalla men man borde också hysa dubier kring hans nymornade politiska medvetenhet. Antagligen trodde Bergling att han skulle förvägras medlemskap och därmed få större uppmärksamhet.

Hade jag varit Vänsterpartiets partisekreterare hade jag föreslagit en djupdykning i § 5 i Vänsterpartiets stadgar. Partiet har ju viss vana att tolka den paragrafen utifrån personer som just har ett behov av att visa upp sig med eller utan kläder:
Medlemskap kan av partiförenings styrelse nekas den som är medlem i
konkurrerande politiskt parti, som uppenbart inte har för avsikt att verka
för partiets politik eller som på annat sätt kan förväntas allvarligt
skada partiet.

Nu återstår den verkligt stora frågan. Kommer Vänsterpartiet att nominera Stig Bergling som nämndeman i Stockholms tingsrätt? Det har väl blivit en vakans efter gatuterroristen.

Låt oss nu glömma Bergling. Måtte tidningarna lägga på luren när han ringer nästa gång han kommer med något nytt upptåg.

Andra bloggar om: , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Du spottar på media för att de ger honom uppmärksamhet - du är media, glöm inte det!

/Hanna