2006-07-22

KU-ledamot slirar på regeringsformen

Jag tillhör dem som tror att det är viktigt att de bland riksdagsledamöterna finns personer som är välutbildade. Vissa frågor har en sådan komplexitet att det är viktigt att det sunda förnuftet hos gemene vald politiker kompletteras med gedigna kunskaper. Listan över experter i politiken kan göras lång och jag nämner t.ex. läkaren Barbro Westerholm (fp) som profilerade sig på socialpolitikens område och statsvetaren Bertil Fiskejö (c) som väl kan tillskrivas som en av våra grundlagsfäder.

Munkavle och kullerbytta i regeringsformen
Min förvåning blir då stor när den folkpartistiske ledamoten i konstitutionsutskottet Tobias Krantz tillsammans med den ersättaren i KU, Henrik von Sydow skriver en debattartikel på SvD Brännpunkt som vill sätta munkavle på myndighetsföreträdare.

Om man är ledamot i KU, och som Tobias Krantz, filosofie doktor i statskunskap, borde man hålla tungan rätt i mun. Krantz skriver:

Generaldirektörer ska ägna sig åt myndighetsutövning, inte politisk
opinionsbildning.

Krantz och von Sydow fortsätter: Befogenheten att utöva myndighet måste alltid grundas på lag eller annan författning.

Här hamnar Krantz i en fälla där han blandar ihop den juridiska termen myndighetsutövning med begreppet förvaltningsmyndighet. Myndighetsutövning definieras nämligen som utövning av befogenhet att för enskild bestämma om förmån, rättighet, skyldighet, disciplinpåföljd, avskedande eller annat jämförbart förhållande. Förvaltningsmyndigheternas myndighetsutövning är ofta en liten del i verksamheten. När Sjöfartsverket underhåller våra fyrar är det inte myndighetsutövning och när Vägverket lagar broar är inte heller det myndighetsutövning. När däremot Sjöfartsverket godkänner den nya Gotlandsfärjan och när Vägverket godkänner ett förarprov är det myndighetsutövning. Det finns t.o.m. många myndigheter som överhuvud inte har myndighetsutövning bland sina uppgifter.

Gnäll inte på JämO - Han gör precis det som rikdsagen vill
Slutligen tycks skribenterna ha missat att många myndigheter, som precis som debattörerna konstaterar, faktisk genom lag och förordning har uppgiften att sprida information och verka för opinion. I artikeln hackar man t.ex. på Jämställdhetsombudsmannen. Sanningen är att JämO genom sin förordning har till uppgift att skapa opinion.

1 § p.7 förordning (1991:1438) med instruktion för Jämställdhetsombudsmannen lyder:
att informera allmänheten och på andra lämpliga sätt medverka i strävandena att
främja jämställdhet i arbetslivet och på de andra områden som avses i lagen om
förbud mot diskriminering.

Både von Sydow och Krantz har suttit och klubbat igenom lagar som öppnar för sådana här formuleringar i regeringsförordningarna. Det är dags att vakna nu i elfte timman.

Värna yttrandefriheten
Vi har yttrandefrihet i vårt land. Självklart skall myndighetsföreträdare också ha yttrandefrihet. Det är bra att Plikverkets Björn Körlof (förutvarande m-politiker) uttrycker oro inför ett avskaffande av den allmänna värnplikten. Han tror nämligen inte att han skulle klara av sin uppgift att få tillräckligt kvalificerad personal till försvaret. Det är bra att Kustbevakningens generaldirektör pushar på när det gäller miljölagstiftning och utsläpp från fartyg.

Självklart vill jag avsluta med ett europeiskt perspektiv. EU:s stödprogram är fyllda av incitament för att påverka värderingar och attityder. Protesterera von Sydow och Krantz mot detta också.

Alliansens politik
Alliansen har under en lägre tid kritiserat regeringens utnämningspolitik ochj lovat att man i framtiden i större utsträckning skall ta hänsyn till förtjänst och skicklighet när det gäller nya verkschefer. Det är sannolikt att fler "experter" som myndighetschefer kommer att innebära ett ännu större deltagande i debatten.

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: