2006-07-30

Minnesmonumentet över Europas mördade judar

I den tyska huvudstaden Berlin finns sedan maj 2005 ”Minnesmonumentet över Europas mördade judar”. 2 711 betongblock på en yta motsvarande tre fotbollsplaner.
Detta är, som sig bör, ett omdiskuterat konstverk och i stort sett allt från de första planerna till invigningen har ifrågasatts. Det är bra att ett minnesmärke skapar känslor eftersom det ökar förutsättningarna för att monumentet skall få den effekt som avses.

Monumentet består av 2 711 stora grå betongblock som täcker en yta motsvarande tre fotbollsplaner och är utformat som ett böljande hav. De största betongblocken är fyra meter och den som rör sig mellan blocken får en känsla av ensamhet och förvirring.

Själva konstverket är helt anonymt men under den stora ytan finns en utställning där offren får namn och ansikte. Förintelsen innebar att fem till sex miljoner judar dödades med motivet att de var underlägsna och kriminella utifrån den sjuka ideologins namn.

Monumentet kommer att kompletteras med minnesmärken över nazismens brott mot homosexuella och romer på andra platser i centrala Berlin.

Memorial to the Murdered Jews of Europe
Forum för levande historia

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: