2006-07-17

Stamtavla är en bra grej - Stoppa hundsmugglingen

Jordbruksverket har starta en kampanj mot smugglingen av hundar.

Några av de trevligaste människor som finns är hundägare. De är lätta att prata med, är inte alltför egotrippade och de verkar må bra av att vara ute i ur och skur. Naturligtvis tackar vi hundarna för detta. Det så kallade Paris Hiltonfenomenet leder dock till att det blvit väldigt populärt att skaffa en hund modell mindre. Den typiske Paris Hiltonhundägaren på tunnelbanan är en ung kvinna.

Nu finns det dock en tråkig baksida på småhundarnas popularitet. Vi har fått en smuggling av hundar, främst från Polen, och en marknad via mindre seriösa annonser. Allt handlar om en organiserad brottslighet där många djur plågas och där risken för svåra smittor florerar vilket naturligtvis kan komma att drabba andra hunda här i Sverie.

Den som köper hund på detta sätt göder de samvetslösa djurplågarna och bidrar därmed till att ännu fler djur behandlas illa.

Den som köper en smuggelhund:



  • begår ett brott som kan straffas med höga böter.
  • det är olagligt att befatta sig med smuggeldjur, dvs att köpa dem, vara fodervärd åt dem eller dagmatte åt dem et cetera!
  • gynnar en verksamhet som kan innebära plågsamma förhållanden för tik och valpar under uppfödningstiden, och att valpar dör under transporten till Sverige.
  • kan genom valpen föra in rabies och den för människor livsfarliga dvärgbandmasken.
  • riskerar att stå ensam med en hund som visar sig vara sjuk, och som det händer att veterinären vägrar behandla av smittskyddsmässiga och moraliska skäl.
  • kan ofta inte få sin hund försäkrad om den saknar stamtavla.
Jordbruksverket
Tullverket

Se reklamfilmen mot hundsmuggling


Andra bloggar om:

Inga kommentarer: