2006-08-12

En ansedd tidning men inga ansedda bloggar

Finns det ansedda bloggar? Inte om man söker på Google i alla fall. Kanske är det läge att någon börjar åsätta vissa bloggar omdömet - Ansedd blogg
Uttrycket "en ansedd tidning" tycker jag låter flott. Jag läste det alldeles nyss i Dagens Nyheters artikel om Günther Grass förflutna i Waffen-SS. Jan Lewenhagen skriver:
INTERVJUN PUBLICERAS publiceras i lördagens utgåva av den ansedda tyska
tidningen Frankfurter Allgemeinen Zeitung.
Men vad är då en ansedd tidning?

Lite googlande ger vid handen att uttrycket ibland förekommer som ett ironiskt omdöme. I våra stora tidningar ser det ut som att uttrycket "ansedd tidning" ofast används om icke-namngivna vetenskapliga publikationer. Man får anta att man antingen anser att namnet på den vetenskapliga tidningen är för omständligt eller att man inte vill belasta läsaren med detaljer som för tankarna till en akademisk avhandling.

TT använder anger engelska The Times som en "ansedd tidning" men en första koll ger visar att svensk media själva inte använder begreppet "ansedd tidning" om några av de inhemska bladen. Nu kan nog detta bero på att svensken i gemen förutsättas känna kvaliteten på svenska tidningar och därmed faller behovet av att ange omdömet "ansedd tidning".

Däremot borde det finnas ansedda bloggar.

Andra bloggar om: ,

1 kommentar:

Per Westberg sa...

Frankfurter Allgemeine Zeitung är uppenbart en ansedd tidning. Men det är klart. De tycker lagom och har bara en upplaga på 500 000 vilket väl inte är så mycket i Tyskland.

Men jag tycker att Carl Bild nog är en ansedd bloggare.