2006-08-17

Kom igen Värmdö - Polishelikopter nu

Stockholm, Gotland, Mälardalen och närområdet kan riskera att stå utan polishelikopter fr.o.m. den 1 okotober. Orsaken är tvekan i Värmdö kommun. Men egentligen handlar det om tryggheten för tre miljoner människor.

Idag finns två polishelikoptrar stationerade på Berga i Haninge kommun. Dessa helikoptrar används för en mängd olika uppdrag och bidrar till ökad tygghet inom ett stort och befolkningstätt område. Närmaste polishelikoptrar finns stationerade i Östersund respektive Göteborg.

I början av juni lade Försvarsmakten ned Andra helikopterskvadronen vid Berga och Fortifikationsförvaltningen sade upp polisflyget. Orsaken till detta är att Amfibieregementet flyttat in på det närbelägna Berga. Amfibieregementet har en annan typ av utbildningsverksamhet än de tidigare förbanden på garnisonen hade och om jag förstår rätt omöjliggör denna verksamhet flygning i området. Om jag hör rätt skjuter man numera rätt friskt. Det pangas i prinicp alltid.

Polisen och fortifikationen förberedde en ny flygbas på Myttinge i Värmdö kommun. Som vanligt blev det då protester från kringboende och Värmdö kommun fick stora skälvan. Resultatet blir nu att polisen kan tvingas flytta helikoprtarna till Göteborg.

Jag har svårt att förstå grannarna vid Myttinge. Tidigare har Myttinge varit ett skjutfält fyllt med fordon, lysgranater, sprängskott och gevärssalvor. Nu skall de få små helikoptrar som dyker upp några gånger om dagen. Att ha polishelikoptrar på nära hand borde bara öka tryggheten i form av polispersonalens närvaro och insatstid för helikoptern. Hur kan man tacka nej till polishelikoptrar.

Det är inte svårt att ana att Värmdö kommun skjuter på beslutet bara en kort tid. Är det möjligen rädsla att detta skall bli en valfråga. Kör över Mytttingeborna. Detta är en trygghets- och säkerhetsfråga för nästan tre miljoner människor.

SvD

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: