2006-08-04

Unika Partiet kommer att höja svenskens bildning

Det stora intresset för pseudohändelsen Unika Partiet kan vara bra ur folkbildningssynpunkt. Man kan sprida kunskaper i andra ämnen. I dag får det bli lite svenska och lite samhällskunskap.

Svenska
Ordval
Unika partiet har genomgående talat om sin hemsida. Svenska språknämnden rekommenderar dock att man använder begreppet webbplats. Språknämnden menar också att det går bra att använda begreppet sajt i lite mer vardagliga sammanhang. Ordet hemsida kan leda till missuppfattningar eftersom det är vanligt att ordet används om en webbplats ingångssida. Källa: Svenska språknämndens frågelåda.

Särskrivningar
Särskrivningar är ett fenomen som ofta avslöjar en bristande känsla för språket. Unika Partiet har inte börjat särskilt bra på den fronten. I inbjudan till presskonferensen skrev man om homo-, bi-, trans sexuellas frågor. Det heter givetvis homo-, bi- och transsexuellas frågor. Man kan inte särskriva orden för då blir det något annat än vad man avser. Det är ju inte sexuellas frågor man vill bevaka.

På förteckningen över styrelseledamöter har man fått med en "12 barnsmamma". Vad är en "barnsmamma". Barns mamma vet jag men... Sannolikt avses en tolvbarnsmamma och man kan möjligen skriva 12-barnsmamma.

Versal eller gemen
Stor eller lite bokstav är svårt. Unika Partiets webbredaktör skriver:

Idag och resterande veckan besöker jag Gymnasieskolor och Universitet.

Givetvis skall det vara inledande gemen bokstav när man talar om gymnasieskolor och universitet i bestämd form. Hade det däemot varit frågan om ett besök på Katedralskolan i Skara och Universitetet i Örebro hade inledande versal varit rätt (Egentligen heter det Örebro universitet). Tänk också på att man inte bara kan knalla in på en skola. Man måste ha skolledningens tillstånd för att få vistas i lokalerna.

Samhällskunskap
Linda har beställt valsedlar i Unika Partiets namn. Men hon har glömt att registrera partiet. Detta kan få till följd att någon elak person trycker upp valsedlar med andra namn än Lindas.

För att kunna registrera en partibeteckning måsta man bl.a. ha 1 500 namnunderskrifter. Har man väl registrerat partiet kan man även anmäla kandidater och garantera att ingen annan kan "kuppa sig in". Om detta kan man läsa på Valmyndighetens webbplats.


Om unika partiet har jag skrivit tidigare:
1 augusti 2006
3 augusti 2006

Expressen skriver om partiet .
Aftonbladet testar partiledaren. Dumt tilltag tycker jag. De flesta svenskar har ingen aning om vem som är statschef. Ingen skall klandras för detta.


Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

Germunds Blog sa...

Jag kommer att följa din unika bevakning med stort intresse eftersom jag som veteran inom marknadsföring, tycker mig kunna skönja en kommersiell strategi bakom spektaklet.

Hopas att de rekryterar Kristi Brud som talesperson, men det går väl inte på grund av hennes oförmåga att hålla tråden i ett samtal mer än 45 sekunder.

Anonym sa...

Hehe... (trevlig post!)

Karin sa...

Ojdå. Jag har nog skrivit "hemsida". Ska genast ändra! :)