2006-09-08

Kulturminneslagen förbjuder användning av metalldetektor

Lag (1988:950) om kulturminnen har som syfte att skydda och vårda vår kulturmiljö. I lagen finns bestämmelser om ortnamn, fornminnen,byggnadsminnen och kyrkliga kulturminnen samt om utförsel och återlämnande av kulturföremål.

Och det är genom denna lag som metalldetektorer förbjuds. I 6 kap. 18 § anges att man inte får använda en apparat som kan användas för att på elektronisk väg spåra metall föremål under markytan (metallsökare). Det är även förbjudet medföras på metallsökare på fasta fornlämningar annat än vid färd på sådan väg som är upplåten för allmänheten.

Kamraterna på Riksantikvarieämbetet får dock använda metallsökar. Även militären får använda metallsökare för att söka efter annat än fornfynd. Vidare får metallsökare användas i myndigheters verksamhet för att söka efter annat än fornfynd. Länsstyrelsen får även i annat fall lämna tillstånd att medföraoch använda metallsökare, om skäl därtill föreligger.

Det går alltså att få tillstånd för att söka efter förlovningsringen men det är väl mindre troligt att man får tillstånd för att söka efter en hästsko.

Om man bryter mot reglerna om metalldetektor kan man dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Inga kommentarer: