2006-10-02

Helle Klein blir präst inom Stockholms stift

Aftonbladets politiske chefredaktör Helle Klein tar tjänstledigt för att bli präst 2007 uppger Dagens Media. Helle Klein lämnar redaktionen redan i november och siktar på att komma tillbaka som chefredaktör efter en tid som präst. Man anar att Helle också är inriktad på att småningom återgå i sitt prästkall.

Av artikeln får man intrycket att Helle Klein skall återkommar till redaktionen direkt efter prästvigning. Detta stämmer dock inte eftersom man alltid vigs för tjänst i kyrkan. För att bli prästvigd förutsätts att man går ut i församlingstjänst. Innan Helle Klein börjar på pastoralinstitutet kommer hon att göra praktik i Farsta församling.

Roligt för kyrkan och bra för debatten i samhället att en av landets skarpaste skribenter blir präst.

Helle skriver på sin blogg
Kyrkans Tidning intervjuar Helle Klein

Andra bloggar om: , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Helle Klein måste vara Sveriges i särklass sämsta politiska chefredaktör.

Hon har skrivit samma saker i alla år. Inget nytt, och ingenting att ha.

Dessutom är hon en extremist, som jag tror ligger bakom faktumet att hon i själva verket har petats.

Det är inte populärt bland gräsrötterna att stldja och frittera sig med islamiska fanatiker och terrorister.

Hoppas att du har rätt i att hon håller sig borta från tidningen för alltid!

Per Westberg sa...

Jag skrev möjligen lite slarvigt. Helle Klein kommer naturligtvis tillbaka till tidningen. Dessutom skall hon skriva krönikor på måndagar.

Daniel Långström sa...

Vi får sannerligen hoppas att vi slipper en vidare argumentation om hur bra det är att Helle Klein, med sitt ideologiska djup, blir präst. Jag har sett resonemang om detta på olika bloggar.

Låt mig påstå att en präst är i huvudsak präst, och bör sällan förknippas med partipolitik!

Vänligen
Daniel

Per Westberg sa...

Jag har aldrig hört någon präst som haft partipolitisk argumentation i predikstolen. Däremot är det väl bra att även präster är politiker. Just nu har vi väl två präster i riksdagen. I norge var förra statsministern präst och en kyrkoherde startade en gång i tiden Kristen Demokratisk Samling, sedemera Kristdemokraterna.

Marta Axner sa...

Jag har på min blogg skrivit om att jag tycker att det är bra att en ideologiskt kompetent person som Helle blir präst, vilket kanske är ett av de inlägg Daniel syftar på.

Men det menade inte att hon ska predika socialdemokrati (vilket jag inte ämnar göra heller, i direkt form). Däremot är alla präster formade av sina ideologiska uppfattning om än i varierande grad av medvetenhet. Jag tror att det är bra för kyrkan att ha teologer som också har en genomreflekterad ideologisk syn, och som därför på ett mer medvetet plan kan se vad som är politik och vad som är tro, vad som är samhällsansvar och hur man ska skilja ibland och förena ibland.

Jag tycker för övrigt att det även är positivt att ideologiskt genomtänkte liberaler och konservativa finns i kyrkan på olika sätt. Men de har ju historiskt sett varit många fler.

John Berg sa...

Apropå Klein:

Helle Kleins farfar försökte också förstå människans tillvaro, men utifrån en materiell existens. Kleins farfar Oskar Klein arbetade tillsammans med Niels Bohr och blev med tiden professor i fysik vid Stockholms universitet

http://artikel19.blogspot.com.

Per Westberg sa...

Ett anonymt inlägg raderat av moderator. Det var lite argt.