2006-10-16

Regeringens sjukfrånvaro är fyra procent, det är lågt :)

Utdrag ur budgetpropositionen (prop. 2006/07:1)

Regeringen vill göra sjukförsäkringen mera träffsäker. Överutnyttjande skall motverkas och resurserna satsas framför allt på dem med lägst marginaler.
Expressen pekar nu på kvällen ut integrationsminister Tobias Billström som nästa minister i tur att avgå. Enligt mina beräkningar har regeringen en sjukfrånvaro på 4,7 procent (handelsminister Borelius var ju sjukskriven förra veckan). Det är inte så mycket och motsvarar faktiskt sjukfrånvaron i den svenska kommun som hade lägst sjukfrånvaro (vilket år vet jag inte). Men om jag ska vara ärlig tror jag att sjukfrånvaro i regeringar är mycket ovanliga.

Kommer det att bli rehabutredning nu?
Om någon varit sjuk i mer än fyra veckor eller då någon varit sjuk sex gånger under en tolvmånaders period skall arbetsgivaren och den anställde påbörja en rehabiliteringsutredning. Rehabilitering är ett samlingsbegrepp för alla åtgärder av medicinsk, psykologisk, social och arbetslivsinriktad art som ska hjälpa sjuka och skadade att återvinna bästa möjliga funktionsförmåga och förutsättningar för ett normalt liv.

Regeringen har ännu inte någon lagstadgad skyldighet att genomföra någon rehabiliteringsutredning men lagen om allmän försäkring säger att en rehabiliteringsutredning skall sättas igång om den enskilde begär det. Så vill Tobias Billström ha en rehabutredning så är det bara för statsministern att göra en sådan.

Aftonbladet, M-toppar, Avgå nu migrationsministern


Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: