2006-10-12

Reinfedts regering är historisk - Han kan ha missat juristerna

Statsrådens fullständiga biografier finns ännu inte utlagda på www.regeringen.se . Men det verkar inte som att det finns någon jurist i regeringen.

Detta måste vara mycket unikt och jag tror att vi har haft en eller flera jurister i samtliga regeringar sedan mer än 100 år. Möjligen kan det ha funnits någon Brantingministär utan jurist. Ofta har dessa jurister varit mycket framträdande och namnkunniga statsråd som varit jurister är Hjalmar Hammarskjöld och Östen Undén.

Även om jurister har en stark ställning som tjänstemän i regeringskansliet har det givetvis betydelse om denna disciplin är representerad vid regeringssammanträdena. Särskilt som jurister ofta har framträdande politiska funktioner i övriga Europa. Med tanke på hur mänskliga rättigheter och Europarätt får allt större betydelse kan man ana att kollegor med samma utbildningsbakgrund ofta har en gemensam syn på hur frågor skall värderas och processas. Någon liten jurist borde väl Reinfeldt ha kunna hitta.

Andra bloggar om: ,

Att justitieministern inte är jurist kan vara spännande. Vi har ju tidigare vid några tillfällen haft justitieministrar som inte varit jurister. Detta har knappast påverkat utformningen av SFS eller handläggningen av nådeärenden.

Inga kommentarer: