2006-10-15

Sven Thidevall ny biskop i Växjö, biskopar och brandmän


Teologie doktorn, stiftsadjunkten i Strängnäs stift, Sven Thidevall blir ny biskop i Växjö stift efter Anders Wejryd som numera är ärkebiskop.
Detta står klar efter att resultatet efter den andra valomgången blivit klart. Sven Thidevall fick 348 röster mot domprosten i Växjö domkyrkoförsamling Jan-Olof Johansson 148 röster.

Valresultatet kan överklagas inom tre veckor och den 7 november vinner biskopsvalet laga kraft. Detta under förutsättning att Svenska kyrkans valprövningsnämnd dessförinnan har tagit ställning till ett överklagande som gäller den första valomgången och att inte ytterligare överklaganden ska behandlas.

Kallade att leva i världen, men inte till att leva i världen
Sven Thidevall har en förmåga att klarsynt fånga kyrkans utmaning i tiden. Sven Thidevall har till exempel sagt:
En svaghet i vår kyrkas tradition är att vi lätt kan oss till den för tillfället starkaste makten. Den svagheten märks idag till exempel som en tendens till marknadsanpassning - att låta efterfrågan styra arbetet. Då kan vi frestas att tumma på vårt uppdrag som kyrka och församling. Vi är visserligen kallade att leva i världen, men inte till att leva av världen.
Biskopar och brandmän
Sven Thidevall är kyrkohistoriker och disputerade på avhandlingen "Folkkyrkan, vision och verklighet -om kampen mellan statskyrka och folkkyrka. Uppsala 2000.

Kyrkoordnaren tar sig friheten att göra en långsökt historisk analys.

Den 2 juli 1865 ödelade en brand hela Karlstad. Bara några få hus kunde räddas och bland dessa fanns biskopsgården och domkyrkan. Rådhuset brann dock ned. Efter branden i skaldade någon i staden:

Borgmästaren grät och bad, biskopen svor och släckte.
Biskopen var Anton Nicklas Sundberg och han blev sedemera ärkebiskop. En senare biskop i Karlstad stift var Gert Borgenstierna (1911-1989). Han var son till den legendariske vice brandchefen vid Stockholms stads brandkår, Carl-Gustaf Borgenstierna. Stockholms stads brandkår heter numera Stockholms brandförsvar och där är Sven Thidevalls bror, Lars Thidevall brandinspektör.

Wikipedias artikel om Sven Thidevall
Växjö stift om biskopsvalet

Andra bloggar om: , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Var på idiellt forum i Uppsala, han var där och pratade, otroligt duktig och smart, mer sådanna till SK.