2006-10-07

Talmannen gör sig skyldig till felsägning

Per Westberg, Kyrkoordnaren, konstaterar att Per Westerberg, ny talman, gjorde sig skyldig till en förarglig felsägning i TV 4:s morgonsoffa nu på morgonen. - All makt utgår från folket, sade Westerberg med sin fascinerande staccatoliknande stämma.

Westerberg syftar givetsvis på portalparagrafen i regeringsformen. I 1 kap. 1 § första stycket regeringsformen uttalas:
All offentlig makt i Sverige utgår från folket.
Att glömma ordet offentlig är väldigt förarglig. All makt utgår nämligen inte från folket. Makten är väsentligt mer komplex. Detta vet givetvis Westerberg men han får inte missa det viktigaste ordet. En förklaring till politikerförakt är nämligen vanföreställningen att politiken är allenarådande och fråntar individen personligt ansvar.

Vän av ordning nedtecknade detta. ;)

Andra bloggar om: , ,

4 kommentarer:

Per Westberg sa...

Två bokstäver från talman. Det stämmer. Men jag var även en riksdagsplats från posten. I riksdagen måste man, till skillnad från Kyrkomötet, vara riksdagsledamot för att bli talman.

Det är mycket med reglerna. JAg är även en bokstav från Svenska Akademien där ju Per Wästberg huserar.

Anonym sa...

Felsägningen är symtomatisk. Min käpphäst är att vi lever i en politiserande marinad där förekomsten av civil sektor helt glömts bort av offentliga makthavare och medborgare. Den civila sektorn är inte fredad ens i människors tankar och idéer och man uppfattar det faktiskt som att all makt har givits riksdagen genom någon form av medborgarkontrakt. Därför är felsägningen inte oväntad.

Följden blir dessutom att människor ser staten som en del av allmänhetens ansvarsområde. Man anser sig vara medlem i staten sverige, säger att allt tillhör oss och därför anser man sig kunna ställa obegränsade krav på staten.

Det måste finnas en rågång mellan offentlig sektor och civil sektor. Civil sektor måste stärkas samtidigt som man skaffar sig en professionell syn på den offentliga sektorn. Annars blir allt politik och politiken banaliseras.

Per Westberg sa...

Vad bra då att vi har en regeringsform som duktigt markerar gränserna för lagstiftningen.

Anonym sa...

Nåja. Vi har en §2 också som stipulerar att alla svenskar har rätt till både det ena och det andra och som medför att vi andra måste leverera. Exempelvis har undersåtarna/medlemmarna rätt till god hälsa ....

Om vi skall leverera bostad, sysselsättning och god hälsa till alla krävs det väl att staten disponerar civil sektor fritt?

Det verkar man ju göra i alla fall.