2007-06-03

EG-domstolen är juridik på högsta nivå


Bild: Den finländske domaren professor Allan Rosas. Domare i EG-domstolen sedan 2002.

UPDATE: HÄPP, Jag hade delvis fel i nedanstående texter. Det svenska förbudet mot privatimport av alkohol strider mot EG-rätten, enligt EG-domstolen. Men jag konstaterar att jag är i gott sällskap eftersom finansministern, enligt DN också är förvånad över utgången i målet. Anders Borg är klok som tänker fortsätta kampen för att beskatta privaimporten enligt svenska regler (i enlighet med målet som jag refererar nedan). Borg uppreparsäger att han ser alkoholskatten som en riktig bra skatt och att han tänker verka i EU för att fler länder ska öka sin skatt på alkohol. Det är en bra inställning från regeringens sida. Den gamle muf-ordföranden är dock inte samma realpolitiker som Borg och jublar över domen.

Även professor emeritus Ulf Bernitz konstaterar att dagens dom inte påverkar frågan om beskattning och att skatt skall betalas enligt de regler som gäller i importlandet. Men han säger också att det finns praktiska problem eftersom importlandets tull kan ha svårt att identifiera om försändelserna innehåller alkohol. Det är just på detta område som jag tror att regeringen kan agera. EU kan helt enkelt komma att reglera hur försändelser ska märkas. En sådan ordning behöver inte strida mot gemenskapsrättens regler om varors rörlighet över nationsgränserna.

DN
SvD

SvD

Nedan mina ursprungliga texter
DN:s korrespondent i Bryssel, Marianne Björklund, berättar att på tisdag faller den slutliga domen i EG-domstolen i ett mål som kan få avgörande betydelse för Systembolagets existens. Mycket talar för att alkoholmonopolets försvarare kan andas ut, enligt Björklund. Detta då generaladvokaten uttalat att det svenska förbudet mot privatimport av alkoholdrycker inte bryter mot EU-lagar. Denna gång gäller det ettt antal privapersoner som via nätet beställt hem vin från Spanien. Vinet beslagtogs sedan av tullen. Till saken hör att EG-domstolen i november förra året också avkunnad dom i ett mål som i mångt liknar det ärende som nu behandlats.

Jag plockar fram ett blogginlägg från den 23 november 2006.

Men helt säker på utgången kan man naturligtvis inte vara.

Slut för nätimport av sprit - Staatssecretaris van Financiën mot B. F. Joustra
Nu är det slut på nätimporten av sprit, vin och öl. Detta genom ett utslag i EG-domstolen där holländska staten får rätt att ta ut inhemsk alkoholskatt på alkohol som tas in över gränsen trots att punktskatt erlagts i Frankrike där sponken köpts. Domstolen konstaterar att enligt EU:s regler är det bara varor som man importerar för eget bruk som är befriade från punktskatt i hemlandet. Dessutom ska transporten av varorna i fråga skötas personligen av den privatperson som köpt dem.

Vinklubb fick betala alkoholskatt i hemlandet
Bakgrunden till dagens dom i EG-domstolen är att holländaren B.F. Joustra och ungefär 70 andra privatpersoner har bildat en sammanslutning med namnet ”Cercle des amis du vin”. I sammanslutningens namn beställer han varje år vin från Frankrike för eget och övriga medlemmars eget bruk. Ett nederländskt transportföretag hämtar sedan på hans begäran vinet i Frankrike och fraktar det till Nederländerna där det levereras till Joustras bostad. Vinet lagras där i några dagar innan det levereras till övriga medlemmar av vinklubben, alltefter hur mycket vin de har beställt. Joustra betalar vinet och fraktkostnaderna. Varje medlem i klubben betalar honom sedan självkostnadspris för det vin som de har beställt jämte respektive andel i fraktkostnaderna beräknat per butelj.

Slutsats
Kört för nätimport och en seger för svensk alkoholpolitik. Därmed har vi något färre trasiga levrar, misshandlade kvinnor och allmänt stök. Sprit är skit.

Läs domen i mål C‑5/05, Staatssecretaris van Financiën mot B. F. Joustra

Andra bloggar om:

DN, EU-dom om alkoholskatt försvårar egenimport
SvD, EU-dom stoppar import av nätsprit

DN, 3 juni 2007. Nu avgörs frågan om alkohol på nätet

3 kommentarer:

Christoffer Willenfort sa...

Vi ska inte vara helt säkra på detta. För domstolen var tydlig med förutsätningarna för dommen (men våra klantiga medier missade detta som vanligt)

Förutsätningen var att transportföretaget och föreningen var i samma land som ville ta ut punktskatten.

Så det kan mycket troligt vara så att de svenska fallen får annan dom eftersom både transportföretagen och försäljarna inte är i sverige.

Men det svaret får vi inte på ett tag ännu.

/C

Per Westberg sa...

Klantiga och klantiga?

SvD uppmärksammade denna passus. Det är inte ovanligt att EG-domstolen fyller på med mängder av detaljer.

Jag är benägen tro att denna passus saknar betydelse. I så fall skulle inhemska transportföretag diskrimineras vilket i sin tur solklart skulle strida mot gemenskapsrätten.

Christoffer Willenfort sa...

ok hadde missat att svd hadde med detaljen.

Men jag tror inte att det skulle vara irelevant. Snarare kan det vara relevant för vilket land som transaktionen anses ske. och därmed enligt vilket lands regler skatt ska tas ut. vi ska även tänka på att detta kommer att påverka mer än bara sprit. många länder har punktskatter på olika varor.. och vi behöver TYDLIGA regler för hur handel över nationsgränserna ska beskattas för medborgarna.