2006-11-25

Finsk biskop kritiserar Svenska kyrkan

Rubriken skall egentligen lyda: Finländsk biskop kritiserar Svenska kyrkan. Erik Vikström är ju finlandssvensk.

Borgå stift får ny biskop
Nästa vecka vigs en ny biskop för Borgå stift i Finland.
Borgå stift skiljer sig från de andra stiften i den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland genom att det omfattar Finlands alla svenskspråkiga församlingar och de tvåspråkiga församlingar som har svensk majoritet. Även den Tyska evangelisk lutherska församlingen i Finland hör till stiftet.

Den avgående biskopen intervjuas
Bloggaren Karl af Hällström är präst i Borgå och referar i dag en intervju med den avgående biskopen Erik Vikström i den finska kyrkliga tidningen Kotimaa. I intervjun kritiserar biskop Erik den Svenska kyrkan för belutet att anta en välsignelseakt för registrerat partnerskap. Biskopen gör detta med argumentet att beslutet togs utan att andra kyrkor konsulterades. Kalle konstaterar dock att biskopen personligen är emot beslutet. I en TV-intervju har han nämligen uttalat att homosexuella inte kommer att bli prästvigda i Borgå så länge han är biskop.

Slutsats
Tråkigt för Borgå stift att man gått miste om så många bra präster under de 23 år som Vikström varit biskop i stiftet.

Andra bloggar om: ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm.. Å andra sidan har denne biskop all rätt i världen att utalla sig och förhålla sig till verkligheten efter sin egen övertygelse.

Anonym sa...

Hmm.. Å andra sidan har denne biskop all rätt i världen att utalla sig och förhålla sig till verkligheten efter sin egen övertygelse.

Anonym sa...

"Tråkigt för Borgå stift att man gått miste om så många bra präster under de 23 år som Vikström varit biskop i stiftet."
Det finns väl ingen anledning att tro att man gått miste om några bra präster under dessa 23 år, särskilt inte om man som Vikström tror att en sådan grov syndare som en sodomit inte kan vara en bra präst, och ock eljest utgör ju homofilerna blott några få procent av befolkningen, och rimligtvis en än mindre del av dem som önskar prästvigas, så det kan inte röra sig om några större mängder som avvisats på grund av just denna försyndelse.

Per Westberg sa...

Jaha

Personligen drivs jag bara av alla människors lika värde.

Kalle af sa...

Tack för referat och slutsats!

Ett par små korrigeringar:
Biskop Erik heter Vikström med enkelt V.
Han är inte finsk, utan finlandssvensk (och finländsk, förstås). Kotimaa är däremot finsk.

Till "Brezhnev" eller vad du kallar dig: Finlandssvenskarna är lite knappt 6% av den finländska befolkningen. Procenten homosexuella är i samma storleksordning. Det finns ett finlandssvenskt stift. Borde vi dra vidare slutsatser?