2006-11-17

Moderatpolitiker tar emot pris från suspekt håll


Moderatriksdagsmannen Mats Gerdau, tidigare kommunalråd i Nacka, har tilldelats Världen idags Familjepris 2006. Men vet han vem han får priset av?
Det är naturligt att den så kallade Nackamodellens skapare känner sig smickrad när han uppmärksammas med motiveringen:
För att han genom att tänka fritt funnit vägar till ökad valfrihet i barnomsorgen och därigenom lyft upp föräldrars rätt och inflytande på den politiska dagordningen.

Men tänker Gerdau på vem som står bakom priset. Fint pris blir inte så hedersamt om juryn är "fel".

Världen idag är en kristen tidning, som om man är snäll, kan betecknas som värdekonservativ. Den har förvisso en redaktion med medarbetare från olika samfund men det är uppenbart att tidningen står trosrörelsen Livets ord nära. Tidningen kan enligt amerikansk modell hänföras till den kristna högern vilket är något helt annat än "de nya moderaterna". Hållningen är evangelikal*.

Är man riksdagsman för moderaterna ter det sig egendomligt att ta emot ett pris från en tidning som gång efter gång hetsar mot homosexuella och som har en otäck, skuldbeläggande inställning i abortfrågan.

Att en moderat tar emot ett pris från Världen idag kan jämställas med att en socialdemokrat bugar efter att ha fått ett pris från tidningen Proletären. Inte bättre om en centerpartist dyker upp på Nationell idags redaktion för att få blommor.

* evangelikal en kristendomstolkning som betonar Bibelns auktoritet och tillförlitlighet, nödvändigheten av personlig omvändelse, ett helgat, moraliskt liv och nit för mission och evangelisation. Ett knepigt ord som ofta blandas ihop med evangelisk.

Nackamodellens skapare fick årets familjepris
22 september, Sveriges tokigaste tidning är Världen idag - Lurar en kristen polis

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: