2006-11-05

Riksdagsmotioner om Svenska kyrkan

Det är ett förhållandevis stort antal motioner som berör Svenska kyrkan som nu hamnat på riksdagens bord under den allmänna motionstiden.

Begravningsverksamheten
Moderata riksdagsledamoten Marietta de Pourbaix-Lundin, från Haninge anser att det är dags att skilja begravningsväsendet [skall vara begravningsverksamheten] från Svenska kyrkan och låta ansvaret gå över till kommunerna. Dessa kan i sin tur få i uppdrag att via avtal med berörda trossamfund reglera tillgången till och ansvaret för begravningsplatser. För personer som inte tillhör något trossamfund får man överväga att inrätta kommunala begravningsplatser eller att teckna avtal om tillgång till begravningsplatser med ett eller flera trossamfund. En sådan lösning möjliggör självfallet för olika trossamfund att samarbeta och för det offentliga att med en part teckna avtal om ansvar för flera trossamfunds behov av begravningsplatser.
Till motionen

Folkpartisterna Birgitta Ohlsson och Barbro Westerholm från Stockholm vill avskaffa vad man menar vara kyrkans begravningsmonopol.
Till motionen

Begravningsavgift
Den personvalsinvalde moderaten Ulf Sjösten från Brämhult i Knallebygden har missförstått det mesta när han i en motion skriver:


I dag får man som skattskyldig i Sverige betala en begravningsavgift. Även om
man inte tillhör Svenska kyrkan får man ändå betala denna avgift. Individer med annan religion begraver ofta sina avlidna på en egen begravningsplats. Man kan ifrågasätta rimligheten i att dessa människor belastas med en kostnad för en tjänst de inte avser att använda sig av.

Sjösten har missat att att begravningshuvudmannen även svarar för att det tillhandahållasärskilda gravplatser för dem som inte tillhör något kristet trossamfund.
Till motionen

Fri församlingstillhörighet
Moderata riksdagsledamoten och ledamoten i Kyrkostyrelsen Hans Wallmark motionerar om fri församlingstillhörighet vilket han menar inte är möjligt för kyrkan att åstadkomma genom utformningen av nuvarande lagen om Svenska kyrkan. Av den anledningen borde lagstiftningen ändras på sådant sätt att Svenska kyrkan själv kan avgöra huruvida dagens ordning om en strikt geografisk koppling ifråga om församlingstillhörighet skall bibehållas eller om en friare ordning skall införas skriver Wallmark.
Till motionen

Marietta de Pobaix Lundin har en liknande motion.
Till motionen

Kyrkoantikvarisk ersättning
Centerpartisten Lars-Ivar Ericsson, kyrkoherde från Tyringe i Skåne, motionerar tillsammans med sin partikamrat Anders Åkesson (förutvarande kyrkovaktmästare) från Kalmar om den kyrkantikvariska ersättningen. De vill att staten redan nu förklarar sin avsikt att bibehålla den kyrkoantikvariska ersättningen även efter 2009.
Till motionen

Avgiften till registrerade trossamfund
I en vänsterpartistisk partimotion skriver sex motionärer att det finns ett akut behov att förbättra rättsskyddet för den enskilde mot registrerade trossamfund som får hjälp av staten med beräkning, debitering och redovisning av avgifter och med att ta in avgifterna.

Man menar också att det finns ett långsiktigt behov av att utvärdera avgiftslagen och att i framtiden jämställa religiösa föreningar med andra privata föreningar också vad gäller sättet att finansiera verksamheten.
Till motionen

Skolavslutning i kyrkan
Kristdemokraten Mikael Oscarsson från Almunge utanför Uppsala vill att regeringen ska verka för att en kyrkolokal ska kunna användas för t.ex. skolavslutningar. Oscarsson menar att Diskrimineringsombudsmannen (DO) givit besked om att traditionella skolavslutningar i kyrkan är diskriminerande.
Till motionen

Äktenskapsfrågor
I en motion om könsneutralt äktenskap och civil vigsel föreslår åtta vänsterpartister med partiledaren Lars Ohly i spetsen att regeringen lägger fram förslag till lagstiftning som innebär att vigselrätten tas bort från svenska kyrkan och andra trossamfund.
Till motionen

Könsneutral äktenskapslagstiftning
De centerpartistiska skaraborgarna Annika Qarlsson från Sollebrunn och Ulrika Carlsson från Skövde vill ha en äktenskapslagstiftningen som är könsneutral men att Svenska kyrkan och andra samfund fortfarande ska ha vigselrätt utan att staten för den skull ska bestämma vem eller vilka som samfundet ska viga. Borgerliga vigselförrättare ska däremot inte kunna neka förrättning pga. personernas kön.
Till motionen

Formerna för lagstiftning om trosamfund
Marianne Berg och fem av hennes vänsterpartistiska riksdagskollegor vill att riksdagen beslutar att upphäva 8 kap. 6 § andra stycket regeringsformen. Genom denna grundlagsbestämmelse gäller vid stiftande, ändring eller upphävande av lagar om trossamfund att det skall gälla samma regler som för riksdagsordningen det vill säga minst tre fjärdedels majoritet eller två beslut med mellanliggande val.
Till motionen

Den svenska gravkulturen
Moderaten Lars Elinderson från Falköping noterar att man på vissa håll har börjat med K-märkning av gravstenar. I samråd med museipersonal eller andra experter markeras de gravar som p.g.a. sitt utseende eller text kan anses vara särskilt värda att bevara. I bästa fall får då dessa stå kvar även om det inte finns någon gravrättsinnehavare som betalar för skötseln.
Men, frågar sig Elinderson, är det bara särskilt snirkliga stenar eller kulturhistoriskt intressanta gravar som bör bevaras? Är det inte så, att för besökaren är det just DEN graven, kulturhistoriskt värdefull eller inte, man vill hitta, fotografera och meditera över. Elinderson vill därför att ansvaret för bevarandet av den svenska gravkulturen regleras i lag, och att statens ekonomiska ansvar i detta sammanhang ska klargöras
Till motionen

Stödet till sjukhuskyrkan
Else-Marie Lindgren från Borås menar att man för att trygga och utveckla Sjukhuskyrkans verksamhet bör se över statsbidragsreglerna. Det är angeläget att Sjukhuskyrkan kan finnas kvar och vidareutveckla sin verksamhet och denna ekumeniska verksamhet bedrivs idag genom att trossamfunden själva betalar merparten av personalkostnaderna och andra kostnader.
Till motionen

Moms på kyrkkaffe och second-hand
Kristdemokraten Mikael Oscarsson är rädd för att kyrkkaffe och second-hnadförsäljning kan komma att momsbeläggas. Oscarsson menar att ideellaorganisationer i flera EU-länder är garanterade befrielse från moms på second hand-försäljning. EU:s direktiv är, menar han, inte något skäl till att införa moms på ideell verksamhet i Sverige heller.
Till motionen

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: