2006-12-31

Blixtnedslag i kyrka

I början av november höll jag ett föredrag i Malmö. Föreläsaren före mig var en kvinnlig civilingenjör från ÅF (AB Ångpanneföreningen) som berättade om hur man skyddar sig från åskoväder. Bland annat visade hon en bild på sig själv där hennes kalufs stod rakt upp, axellångt hår till trots.

Om ni råkar ut för detta ska ni genast sätter er i säkerhet, var hennes råd. Risken är stor att blixten snart kan komma att slå ned.

Frändefors 1728
Och blixten slår ibland ned. Så skedde till exempel den 19 juli 1728 i den dalsländska orten Frändefors alldeles norr om Vänersborg. Kyrkoherden stod i predikstolen då blixten träffade kyrkan. Elva personer dödades och ett stort antal skadades. Skadebilden var ytterst märklig och beskrevs av kyrkoherde Erland Rosell som avgav rapport och berättade: Någon hade fått kroppen "kolbränder" medan rocken var "aldeles oskadder". En som stod mellan två som dödades var oskadd, likaså en som i sitt knä haft ett barn som dödades.

Enligt rykten ska kyrkoherden ha ringt i klockorna när de döda burits ut för att åter kalla till gudstjänst. Jag är inte säker på att detta ska tillskrivas nämde Rosell eftersom han tillträdde i Frändefors 1728. Kanske var det hans företrädare som predikade när åskan slog ned.

ÅF:s Åskskyddskurs med Cecilia Axelsson

Inga kommentarer: