2006-12-15

Heja Zapatero sopa bort spåren efter Franco


Efter att ha segrat i spanska inbördeskriget 1936-39 förtryckte Fransisco Franco stora delar av Spaniens befolkning fram till sin död 1975. Därefter har Spanien utvecklat demokratin och haft en enastående ekonomisk utveckling. Inte minst har kung Juan Carlos haft stor betydelse när det gäller att ena landet i den demokratiska processen. 1981 gick, överstelöjtnanten i Guardia Civil, in i det spanska parlamentet för att göra militärkupp. Men demokratin segrade och gubbfan fick skaka galler i femton år.

Just nu diskuterar det spanska parlamentet ytterligare ett steg för att göra upp med Francotiden. Bakgrunden är att premiärminister Zapatero lagt fram förslag om att fördöma Francotidens alla övergrepp bland annat genom ekonomisk kompensation till anhöriga till Francotidens offer. Vidare vill man att spanska städer skall byta namn på offentliga platser som fått namn som vittnar om Francotiden.

Spåren ska bort.

Det finns fortfarande gamla fascister som drömmer sig tillbaka till Francotidens lag och ordning. De kan få behålla mausoleum Valle de los Caidos fem mil norr om Madrid där Franco är begravd.


Franco, Mao, Stalin och Hitler fick utökning i sin kammare förra helgen då Pinochet gick hädan.

BBC, Spain debates Franco reparations


Andra bloggar om:

Inga kommentarer: