2006-12-27

Ingegerd Troedsson lämnar moderaterna

Politiker som lämnat sina partier
Den som är aktiv i ett politisk parti lär tåla förändringar av partiets politik i större utsträckning än den genomsnittlige väljaren som sannolikt är mer ombytlig. Det är därför intressant att fundera över vilka motiv som ligger bakom när gamla partirävar konverterar. Vänsterpartiet är väl det parti som haft flest strömhopp av funktionärer och där är väl orsaken ganska klar. Man är helt enkelt oense om den grundläggande ideologin. Socialdemokrater är i regel lojala och även om man anar att till exempel Kjell-Olof Feldt slutat att sitta i valstugor har han inte offentligt konverterat så som de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Eva Åsbrink och Gösta Söderlund gjorde i slutet på 70-talet.

Att politiker rör sig inom det borgerliga blocket som till exempel den forne moderaten Anders Wijkman ter sig heller inte så uppseendeväckande. Mer intressant var kanske att Carl Tham lämnade folkpartiet för att tas till heder i socialdemokratin och belönas med en snabb politisk kariär.

Moderat classic
Idag skriver Uppsala nya tidning att den förre talmannen och det förutvarande moderata statsrådet Ingegerd Troedsson lämnat moderaterna och hon motiverar detta med att hon är en "moderat classic" samt kritiserar partiet för att ha lämnat sin gamla målsättning om skatt efter bärkraft.

Lämna äldre politiker ifred
Det är grunda orsaker Ingegerd Troedsson anger. Det känns lite okänsligt att pressa en 77-årig kvinna på varför hon lämnar ett parti där hon gjort en fantastisk karriär. Inte minst utifrån jämställdhetssynpunkt. Om man hade lite respekt för äldre borde man förstå att det inte måste vara ett kraftfullt politiskt ställningstagande som ligger till grund för att man slutar betala medlemsavgiften. Med ålderns rätt borde man ha rätt att i lugn och ro lämna sitt parti. Bara för att markera för sig själv att man inte längre, med all rätt, är aktiv.

Men nu kommer tidningarna att, precis som jag, spekulera om en splittring i moderaterna. Svenska Dagbladet har en TT-text som ställer några fler frågor än UNT och den är klart läsvärd.

Överkurs
Ingegerd Troedsson var sjukvårdsminister i Fälldinministären och efterträddes av Hedda Lindahl när trepartiregeringen sprack för att följas av den folkpartistiska minoritetsregeringen under Ola Ullsten.

UNT, Ingegerd Troedsson lämnar moderaterna
DN


Andra bloggar om: ,

3 kommentarer:

magnus sa...

Rätelse: I ordet "tunna" är ett g:et ersattt med ett 'n'.

"tunga skäl" skrev du förstås!

Vi kan alla göra fel!!!

:-)

magnus sa...

Rättelse på rättelsen:

"Rätelse" tappade ett t, men det återfanns i "ersattt".

[kliar mig i huvudet] Hm...

Anonym sa...

Det är bra. Det blir många fel när man ska skriva fort.