2006-12-24

Pressekreterare är bra

Stockholmspolisen Claes Cassel
Kommer ni ihåg Claes Cassel? Stockholmspolisens första egentliga presstalesman. I stället för att låta en stressad kommissarie uttala sig om det fall han var satt att sköta plockade myndigheten fram en lugn och välartikulerad polisassistent med erfarenhet kring journalistik. Han kunde lugnt svara på alla frågor och använde aldrig termen, -Inga kommentarer. Vid sidan av jobbet att åka radiobil i andra vaktdistriktet var han facklig förtroendevald och skrev en frimärksspalt i Expressen. Själv läste jag naturligtvis frimärksspalten unde 70 -talten med stor frenesi. Så blev han småningom presstalesman och var man lite vaken insåg man att han ofta hade ganska små detaljkunskaper om caset han refererade. Men vad gjorde det. Det lät bra och hans uppgift var att ge oss information utan att skada utredningen.

Alla företag har pressansvariga
Nu har alla företag och myndigheter pressansvariga och det tror jag är bra. De hjälper till med att få fram det väsentliga och kan sortera bort de grodor, ofta oväsentliga, som lätt ramlar ur munnen på spontana personer. Intervjuare och den intervjuade börjar spela på samma planhalva. Och jag känner mig också övertygad om att inte heller journalisterna är förlorare.

Pressekretaren och Anders Borg
En kul beskrivning av hur en pressekreterare kan jobba finns i Aftonbladets intervju med finansminister Anders Borg den 23 december. – Hon bestämmer, säger Anders Borg i intervjun och Aftonbladets jorunalist beskriver ett litet kammarspel som utspelar sig i parkeringshuset under Finansdepartementet.

Fyndigt förresten att skribenten får associationer till ett kammarspel. Ett kammarspel är helt riktigt en liten teaterpjäs med få roller och en enkel dekor.

Men jag tycker att pressekreteraren Anna Unsgaard gör rätt. Lite ordning och stil ska det vara kring finansministern.

Andra bloggar om:

1 kommentar:

Anonym sa...

Visst är det bra med en pressekreterare. Och det är ett svårt jobb. Det gäller att samspela med medierna på ett sätt som bygger förtroende.

http://www.e24.se/dynamiskt/sverige/did_14313723.asp