2007-01-30

Den gotländska betan och den svenska maten

För att inte få en överproduktion av sockerbetor finns ett system med kvoter. Dessa kvoter kan säljas mellan jordbrukarna.

Just nu pågår handel med betkvoter och enligt Gotlands Allehanda ser det ut som att den sista betan från Gotland redan har skeppats till fastlandet. Det är framförallt odlare i Skånde och Halland som köper upp rättigheterna. En väsentlig orsak till att gotländska jordbrukare slutar med betodling är transportkonstnader till sockerbruken i Skåne.

Av detta kan man dra två slutsatser. Systemet med handel av kvoter är sinnrikt och kan skapa en trygghet för jordbrukaren. Men samtidigt bör man som konsument vara medveten om att marknaden är satt ur spel. I princip finns det numera bara en producent av förädlat socker - Danisco. Om inte detta företag motsatt sig att låta gotländska koperativ ta över sockerbruket i Roma hade ön kanske fortfarande haft sockerproduktion. Vad ett oligopol betyder för oss konsumenter kan vi bara ana.

Man önskade att det fanns ett politskt intresse at stödja svensk livsmedelsproduktion. Danskarna har valt att satsa på egen livsmedelsproduktion och detta innebär danska produkter över hela världen. När jag om tio minuter sätter mig vid hotellets frukostbord är sannolikheten att möta ett danskt smörpaket från Lurpak stort.

Den enda som verkar tro på svenska livsmedel verkar vara Ingvar Kamprad som ser till att IKEA-butikerna saluför svenska livsmedel. När jag går in på stormarknaden blir det blåvitt, ICA:s egna varor eller Eldorado.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad får dig att tro att butikernas egna varumärken är svenska varor?

Anonym sa...

Butikernas egna varumärken är i allmänhet inte svenska produkter. JAg måste ha varit otydlig i min text.