2007-01-19

En vettig facklig blockad

De fackliga blockaderna för att framtvinga kollektivavtal hos en salladsbar i Göteborg och den religiösa sekten Plymouthbrödernas träindustri i Smålandsstenar har inte direkt varit lyckade för de fackliga organisationerna Hotell- och restaurangfacket och Skogs- och träfacket. Man har definitivt inte lyckats få brett folkligt stöd för sina aktioner. Man har definitivt förlorat slaget om mediernas stöd.

Efter ett års förhandlingar om kollektivavtal har nu Kommunal satt in en övertids- och nyanställningsblockaden mot en privat förskola på Lidingö som vägrar att teckna kollektivavtal.

Det är tur för facket att man nu får uppmärksamhet för en rimlig konflikt. Denna blockad kan anses vara befogad. På det privat drivna Strålarnas förskola på Lidingö vill nämligen ett antal anställda ha kollektivavtal. Förhoppningsvis kan Kommunal visa på vad kollektivavtalen kan betyda för de anställda. Hur har arbetsgivaren löst detta med trygghetsförsäkringar, ersättning för obekväm arbetstid, övertid och semester. Lyckas man inte visa på att kollektivavtalen spelar en roll för arbetsvillkoren har man ett problem.

SvD, Blockad mot privatdagis

UPDATE 21:00: Arbetsgivaren tecknar kollektivavtal

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: