2007-01-21

Guillou ute på djupt vatten

Dagens kolumn av Jan Guillou i Aftonbladet hör inte hemma i en tidning. Med rubriken "Jag har graverande bevis mot migrationsministern" söker Jan Guillou på ett långsökt sätt kritisera rättssäkerheten* när det gäller utvisningen av den terroristanklagade palestiniern Hassan Asad till Jordanien . Guillou använder en teknik med liknelser men snubblar in sig i så pikanta insinuationer att läsaren antingen inte begriper någonting eller anar att Guillou har ett annat syfte med sin kolumn än den som är temat för texten.

Guillou längtar efter att få bli beskylld för att vara homofob
Guillou borde begripa att han i en kolumn inte kan använda den lysande konst han ger uttryck för i sina romanintriger. Med all rätt kan det ifrågasättas om inte Guillou ända har en släng av homofobi. Men det är väl sådana anklagelser han längtar efter. I sitt, i övrigt övertygande, tal till Pridefestivalen 2006 uttalade han:
Däremot har vi ett nytt svenskt fördömande som så att säga övertagit bögens ledande ställning i hatvokabulären och det är ordet homofob. Men det är mer än en lustighet att bögen och homofoben ersatte varandra i vårt språk. Ty homofoben är ondsint, primitiv, antiintellektuell, vidskeplig, antidemokratisk och intolerant. Alltså något av det värsta man kan anklaga en medmänniska för. Under någon av de andra 51 veckorna skulle man kunna ägna visst intresse åt att detta hatord, som alltså blivit värre än ordet bög någonsin var, inte alltid används med den precision, eller den varsamhet, som man rätteligen bör kräva.
Kanske vill han med sin kolumn att den kommande veckan skall ägnas åt det ord som han menar är det värsta hatordet.

*Rättssäkerhet - Med rättssäkerhet avser jag att lika fall ska behandlas lika och att det ska finnas en möjlighet för den som utsätts för en rättslig eller administrativ åtgärd att prognostisera utgången. Öppenhet och rätten till överprövning är viktiga inslag i rättssäkerheten.

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte utan att man tror att herr Guillou har en smula ångest inför att dels betraktas som gammal, och dels som inlemmad i etablissemanget. För att inte tala om att han i allt större utsträckning bara tas med en axelryckning nuförtiden.

Tobias Struck sa...

Tjena, Westberg. Guillou har verkligen egendomliga intellektuella skötebarn. Hur många människor har mördats för att de var "homofober"? Det kan hända att det är en och annan. Men jämför vi skörden med förföljda, torterade, mördade och skändade homosexuella genom tiderna - så kommer vi lätt till slutsatsen att Guillou är ute och cyklar som påstår att "homofob" har blivit värre att vara än homosexuell. Och om det nu är så, så tjänar det jämlikheten bättre ändå. Att förakta en människa för att hon är homosexuell är orättvisa. Att förakta en sådan människas intolerans är rättvisa.