2007-01-06

Långa firmanamn

Den 1 december skrev jag att hovet registrerat det längsta domännamnet i Sverige http://www.stiftelsenkonunggustafviadolfsfondforsvenskkultur.se/ . I min egen yrkesutövning gäller det att hålla koll på revisionsföretagen och de har namn och stavningar som inte alltid är så lätta. Det gäller att veta vem som fusionerat med vem och hur man använder versal och gemen i namnen.

Öhrlings PricewaterhouseCoopers är ett långt och lite omständligt namn eftersom flera namn skrivs ihop. Deloitte & Touche, Deloitte Touche Tohmatsu och Deloitte Consulting är lite enklare eftersom man marknadsförs under namnet Deloitte (ett "l" och två "t".

Men Realtid.se berättar om en amerikansk advokatbyrå baserad i Los Angelse med inriktning på underhållningsbranschen. Hälften av byråns partners har sina namn i företagets firma och den heter Ziffren, Brittenham, Branca, Fischer, Gilbert-Lurie, Stiffelman, Cook, Johnson, Lande & Wolf LLP*. Realtid säger att byrån också utmärker sig genom att inte ha någon webbplats. Men lite information finns dock på: http://www.lawyers.com/California/Los-Angeles/Ziffren,-Brittenham,-Branca,-Fischer-150452-f.html.

Jag gillar advokat Kenneth Ziffrens motivering till det långa namnet: - Vi är en meritokratisk byrå och när människor förtjänar att ha sina namn på brevhuvudet så sätter vi dem där.

Firma är en juridisk benämning under vilken en näringsidkare driver sin verksamhet det vill säga namnet på rörelsen. LLP står för limited liability partnership och motsvarar tyskarnas GmBH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung).

Inga kommentarer: