2007-01-07

Men Bildt har ju rätt

Igår skrev jag bloggartikeln TV 4, Carl Bildt och Vostok Nafta. En nattstånden artikel som bloggaren Jinge helt riktigt konstaterat. Men nu har det snurrat igång riktigt duktig i och med att den socialdemokratiske vice ordföranden i utrikesutskottet, Urban Ahlin, skrivit på SvD Brännpunkt att Carl Bildts optionsaffärer börjar bli ett problem och riskerar att skada Sveriges utrikespolitiska trovärdighet.

Miljöpartiet skjuter med stora artilleriet
Under dagen har så miljöpartiets språkrör Peter Eriksson krävt Carl Bildts avgång och förklarat att Miljöpartiet, utöver sin tidigare KU-anmälan, ska lämna in en polisanmälan om korruption.

Detta känns omoget och förhastat. Miljöpartiet bör nu stå fast vid granskningen i KU. Mutbrott, tjänstefel och bestickning skulle i denna situation falla under allmänt åtal och miljöpartiet behöver inte hjälpa till att upprätta anmälan. Det klarar nog åklagaren själv. Det kan bara betraktas som ett spel för gallerierna men som dessvärre spär på polikerföraktet. Lika löjligt som de SSU:are som själva sprang och anmälde politiker som inte betalt TV-licens.

UPPDATE: SvD skriver den 8 januari att överåklagare Christer van der Kwast sedan en vecka håller på med en förutredning för att ta ställning till om en förundersökning ska inledas.

Ulrika Messing är lite mer försiktig
Lite mer hovsam är fFörre näringslivsministern Ulrika Messing (s). Hon var den som på ett förtjänstfullt sätt först signalerade politika problem med Gazproms planerade gasledning över Östersjön och genom Sveriges ekonomiska zon. Hon menar att turerna i ärendet är "oacceptabla" och kräver en garanti av statsminister Fredrik Reinfeldt om att Bildt inte i utbyte har lovat Vostok Nafta hemliga motprestationer.

Det är ju lite försiktigt uttalat men endast politisk retorik. Man ska aldrig ställa krav om man inte tror att man i någon del ska kunna få rätt. Och ingen lär väl tro att statsministern ska vakna i morgon och säga: -Jo det är nog så att Carl Bildt lovat hemliga motprestationer.

Carl Bildt har rätt till optionerna
Carl Bildt har intervjuats i TV4 och där var han arg. Men jag har svårt att förstå varför han skulle avstå från sina optioner. Alla sansade bedömare måste inse att optionerna avser ersättning för nedlagt arbete och inte kompensation för framtida tjänster. Det är ju helt barockt att tro något sådant.

Nej detta är en storm i ett vattenglas.

Bildt i TV4 Nyheterna
DN, Mp korruptionsanmäler Bildt

SvD, Bildt korruptionsanmäls av mp
Aftonbladet, Miljöpartiet anmäler Carl Bildt

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Peter Olevik Dunder sa...

Kan inte annat än hålla med dig om att optionerna avser ersättning för tidigare genomfört styrelsearbete.

De är ju utdelade 2005, alltså långt före regeringsbildning.

Martin Camitz sa...

Är det så? Det har verkligen inte framgått. Jag har skrivit om det, men varit osäker på just den punkten.

Det är beklämmande att alla uppfattar att ersättningen skett i december, då optionerna förfallit. Reinfeldt har rätt i att folk vet inte vad optioner är. Det är väl ok, svåra saker. Det som inte är ok är att journalister och politiker har så dålig koll.