2007-01-30

Misslyckad tysk prostitutionslag


För fyra år sedan införde dåvarande förbundskanslern Gerhard Schroeder (s) en lag som syftade att hjälpa prostituerade ur sin utsatta situation. Den officiella tyska bilden har varit att prostitution sker på frivillighetens grund.

Man konstaterar nu att lagen inte nått sitt mål att skapa social trygghet för de omkring 400 000 prostituerade i Tyskland.

Motståndarna till den svenska sexköpslagen använder ofta Tyskland som förebild och ger bilden av att legal prostitution skapar trygghet för de prostituerade. Nu konstaterar tyskarna, lagen till trots, att de flesta prostituerade är djupt nere i misär, utsatthet, missbruk och kriminalitet.

Jag är ganska övertygad om att man på kontinenten kommer att titta på den svenska sexköpslagen i likhet med vad finländare och norrmän gör. Det är ganska lätt att konstatera att busarna som orsakar alla dessa kvinnors elände är de 1,5 miljoner tyska män som varje dag använder sig av sexarbetare.

I Tyskland finns runt 40 miljoner män. Att 1,5 miljoner av dessa varje dag skulle köpa sex verkar osannolikt. Om siffran på 400 000 prostituerade är sann är 1,5 miljoner sexköpare inte osannolik. Men hur det än förhåller sig med inmundigandet av Viagra är det många tyska män som utan skrupler använder sig av prostituerade.

German Prostitution Law Has Failed
By: Evangelische Nachrichtenagentur idea

Andra bloggar om:

3 kommentarer:

Anonym sa...

Både Norge och Finland har nyligen förkastat den svenska sexköpslagen, och det finns alltjämt inget annat land som är det minsta intresserad av den, möjligtvis i vissa människors fantasi.

Här finns annars originalkällan, utan religiöst filter. Tyskland är inte på väg att ompröva sin prostitutionslag, utan avser blott ändra den på några punkter (minimiåldern höjs från 16 till 18 år, det ska bli förbjudet att ockra prostituerde hyresgäster, det ska bli straffbart att handla sexuella tjänster av tvångsprostituerade).

Något samband mellan prostitution och människohandel har man inte kunnat hitta i Tyskland: „Zwangsprostitution gibt es nicht. Prostitution ist eine freiwillig erbrachte sexuelle Dienstleistung, die einen einvernehmlichen Vertrag zwischen erwachsenen Geschäftspartner/innen voraussetzt. Ohne dieses Einvernehmen handelt es sich nicht um Prostitution, sondern um erzwungene Sexualität und damit um sexualisierte Gewalt.”

Fler relevanta länkar.

Busarna är du och dina gelikar. Var fanns du idag eller tidigare när Rosinha Sambo behövde stöd? För sådana som dig är det helt egalt om Rosinha och andra far illa av den sexköpslag du stödjer på helt moraliska grunder. De kan offras! Du gör dig bara löjlig när du låtsas känna sympati för prostituerade. I själva verket har du i likhet med andra förespråkare av sexköpslagen äcklet som grund för den politiska övertygelsen.

Pinsamt att komma dragandes med denna religiöst fernissade rappakalja utan att ens ha läst in sig ordentligt på ämnet.

Per Hagwall sa...

"A review has now revealed that the goal of improving social security for the approximately 400,000 prostitutes has not been reached. The crime rate connected with prostitution has not dropped significantly."

Så Paradiset har inte infunnit sig efter fyra år så därför är lagen värdelös?
Det har blivit bättre, är inte det skäl nog att behålla lagen och ändra den så att den blir ännu effektivare?

Hur gick det med den svenska sexköpslagen då? Fick de prostituerade det bättre?
Nej visst ja, politikerna har ju stoppat varje försök till utvärdering, en sådan skulle ju kunna visa "fel" resultat...

Anonym sa...

Jag har kontakt med en dansk kille som håller sig aktuell med vad som sker inom prostitution i Tyskland. Han har skrivit ett mycket bra gästinlägg på min blogg
som handlar om utvärderingen av den tyska lagstiftningen och vad de verkligen
har kommit fram i den. Läs gärna den så får du en annan bild av situationen
i Tyskland. Ett exempel är följande citat från utvärderingen -  Auswirkungen
des Prostitutionsgesetzes
”Tvångsprostitution finns inte. Prostitution är
en frivillig genomförd tjänsteutövning som förutsätter ett ömsesidigt
kontrakt mellan två vuxna affärspartners. Utan detta ömsesidiga samtycke
handlar det inte om prostitution, utan istället om påtvingad sexualitet och därmed
om sexualiserat våld.“