2007-01-31

Ny syn på Ryssland

När kungen fyllde 60 år förra året fick han en spännande gåva av Försvarsmakten. Han fick nämligen ett seminiarium om Sveriges säkerhet nu och i framtiden. När fick du själv ett seminarium sist?

- Vår bedömning är att bottenläget är passerat och att utvecklingen för de ryska stridkrafterna nu vänt uppåt. Men det finns fortfarande stora områden där reformarbetet släpar och där det kommer att krävas stora insatser för att utvecklingen ska få fullt genomslag, säger överste Mats Engman vid MUST (Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten).

Lägg ihop detta försiktiga uttalande från en underrättelseofficer med en notering av Aftonbladets ledarskribent Mats Engströms så finns det skäl att fundera på vår säkerhetspolitiska situation. Med reflektion över morden på Politkovskaja och Litvinenko skrev Mats Engström:
Oavsett vilka som mördade Politkovskaja och Litvinenko så borde omvärlden se Rysslands mörka sidor tydligare. Det finns många band mellan makten i Kreml och den gråzon där säkerhetstjänster och organiserad brottslighet möts. En gangsterstat med kärnvapen växer fram på andra sidan Östersjön. Det hotar oss alla.
Synen på Ryssland revideras, Pressmeddelande från Försvarsmakten

Kyrkoordnaren den 25 november, Leif GW Perssonmetaforen: -Litvinenko sjöng inte i kyrkokören

Inga kommentarer: