2007-01-27

Per Sevastik om Kina

- Kina kommer under en mycket lång tid att i sin dialog med väst prioritera ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter framför civila och politiska rättigheter säger Per Sevastik, gästprofessor vid Peking University Law School. Sevastik undervisar i mänskliga rättigheter, minoriteters rättigheter och flyktingrätt och den 21 januari skrev han en artikel i Uppsala Nya Tidning med rubriken "Annan syn på mänskliga rättigheter".
Asian values
När man nu ser hur handel och turism i Kina expanderar i en våldsam takt och då vi i västvärlden ofta talar om de mänskliga rättigheterna i Kina är det bara att konstatera att det verkar vara en monolog. Den kinesiska ledningen, som i mina ögon är väldigt anonym, verkar helt ignorera kritiken som framförs. Som en förklaring till detta lyfter Per Sevastik fram de asiatiska värderingarna - "asian values" - som genomsyrar Kinas syn på mänskliga rättigheter. The asian values kan sammanfattas som respekt för hierarki och auktoritet och vikten av familjens roll. Värderingarna handlar också om social konsensus framför konflikt. Lagen kommer för allt annat och social ordning och säkerhet sätts före individuella, civila och politiska rättigheter.

OS i Peking 2008
2008 är det OS i Peking. I morse intervjuades Gunilla Lindberg, vice president i Internationella Olympiska Kommittén, i TV 4. I intervjun fokuserade man på Kinas expansion men också synen på mänskliga rättigheter. Gunilla Lindberg svarade undvikande och sa att man till exempel kritiserat kinesiska myndigheter för hur kineser tvingats flytta från sina bostäder i samband med byggen av olympiaanläggningarna.

Idrott och politik hör ihop
Man får en känsla av att Olympiska kommittén hela tiden uttalar mantrat: -Idrott och politik hör inte ihop. Det är tråkigt. Den internationella idrottsrörelsen skulle kunna agera. Man gjorde det inte i Berlin 1936 och man tävlade glatt och kamratligt mot dikaturen DDR. När läar man sig.

Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sanningen är annars att rättigheterna expanderar så sakteliga, men kanske inte så fort som vissa hade önskat.

Att Kina får arrangera OS är det bästa tänkbara, eftersom det integrerar landet än mer i världsgemenskapen och skyndar på förloppet mot demokrati. Sådan integration manar till större ansvarstagande och en större förmåga att lyssna på andras synpunkter. Det ger också en längre period av dialog och annat utbyte av stora format. Kontakter är det bästa för att skapa en harmonisk värld.

Fast vissa menar förstås att först ska Kina införa demokrati, fem veckors semester och MBL, och sedan kanske de får arrangera OS, som ett ben som slängs till en hund i underläge. Ungefär så som kristen mission eller västligt bistånd i Afrika sett ut under lång tid. Vi vet ju hur det ser ut i Afrika.

Utbyte på jämbördig nivå är verkligen den rätta vägen att gå, och IOK har min högaktning.

Per Westberg sa...

Antingen är IOK lite mesiga eller så ägnar det sig åt tyst diplomati. Dina tankar om integration i en större världsgemenskap är givetvis en av vägarna framåt för mänskliga rättigheter.

Slutligen kan man konstatera att Per Sevastik är gästprofessor genom SIDA och Raoul Wallenberginstitutet. En mängd kinesiska studenter får undervisning om mänskliga rättigheter. Det bådar gott inför framtiden.