2007-01-06

Slamkrypare i På spåret?


Principat d'Andorra
I kvällens program av På Spåret ställde programledaren Ingvar Oldsberg frågan vilka två furstendömen som finns i Europa förutom Monaco. Rätt svar skulle vara Liechtenstein och Andorra.

Litteraturkritikern och författaren, docent Göran Hägg tvekade på svaret och sa att Andorra har två statschefer -Frankrikes president och den spanske biskopen av Seo de Urgel. Han uteslöt även Luxemburg som ju är ett storfurstendöme.

Förvisso säger Nationalencyklopedien att Liechtenstein är ett delvis oavhängigt furstendöme och det är inte helt lätt att komma fram till hur man förklarar detta. Samma uppslagsverk definierar furstendöme som ett (litet) land med en furste som statschef. Andorra har en biskop och en president som statschef och de kan möjligen betraktas som furstar. Furste är ju ett namn man kan använda på en regent i en monarki oavsett vilken titel de har. Och Andorra är en monarki eftersom statschefskapet på sätt och viss är ärftligt

Det officiella namnet på staten Andorra på några olika språk
Engelska: principality of Andorra
Tyska: fürstentum Andorra
Franska: la principauté d'Andorre
Holländska: het prinsdom Andorra
Svenska: Furstendömet Andorra
Spanska: el Principado de Andorra
Katalanska: Principat d'Andorra

Frågan är om vi svenskar verkligen är bekväma med ordet furstendöme när statschefen inte är furste, typ furst Rainer av Monaco. Furst Rainer kallades på engelska, Rainer III prince of Monaco och den franska benämningen på det nuvarande statsöverhuvudet i Monaco är Prince Albert II de Monaco. Men vi och tyskarna envisas med furste som en allmän benämning.

Det blev krångligt det där.

CIA The World Fact book, Andorra

SvT På Spåret
Flaggan på bilden är principatet Andorras :-)

1 kommentar:

Per Westberg sa...

Något skumt är det. Jag tycker principatet låter bra. Det betyder något i stil med att det finns en ledare. Någon som företräder. MEn så är det ju i och för sig också i republiker. Men republiker har en vald företrädare och så är det ju inte i Andorra.