2007-01-06

TV 4, Carl Bildt och Vostok Nafta

Utgångspunkten måste vara att Bildt inte myglat
TV4 kommer med nya uppgifter när det gäller utrikesminister Carl Bildts optioner i företaget Vostok Nafta. I en TV-intervju har han uppgivit att han vid tillträdet som minister inte kunde avstå optionerna men att han skulle göra det vid ett senare datum. Men TV4 lägger nu fram uppgifter som pekar på att Carl Bildt inte var berättigad eller tvingad att behålla sina optioner i Vostok Nafta när han lämnade företagets styrelse. Vid en senare realisation kunde Carl Bildt kvittera en vinst på flera miljoner och olyckskorpar antyder nu att detta skulle kunna påverka honom i beslutsfattande som indirekt rör företaget Vostok Nafta.

Nu på morgonen har Carl Bildt hänvisat till hemliga överenskommelser och utgångspunkten måste vara att Carl Bildt hela tiden talat sanning. Men TV 4:s uppgifter är givevis försvårande. En av journalisterna i detta grävande reportage är Ulla Danné som 1993 fick Stora journalistpriset för avslöjanden om oegentligheter i Storstockholms lokaltrafik, SL. Hon brukar ha mycket på fötterna och nå resultat i sitt arbete. Ulla Danné har till exempel arbetat med Kalla Faktas undersökning av förre generalmajoren Tony Stigson. Ett reportage som gjort att åklagaren väck liv i en gammal förundersökning om hantering av hemliga uppgifter.

Fortsättning följer.

TV4, Bildt inte berättigad till att behålla optioner

Andra bloggar om:

1 kommentar:

Per Westberg sa...

Ja nog sover man ibland.

Men jag utgår från att Carl Bildt inte varit närig och att han inte heller ljugit. Sannolikt har styrelsen redan innnan han blev utrikesminister beslutat att optionerna inte kan lösas i förtid. Det kan finnas många skäl till varför en styrelse tar ett sådant beslut.