2007-01-29

Vad menar Wibe

Sören Wibe är professor i skogsekonomi och borde därigenom vara en eftertänksam och analytisk person. Särskilt som han ger sig in i andra discipliner än sin egen. Idag skriver han på SvD Brännpunkt och försöker surfa lite på Lambertzvågen* när han frågar sig om alla är lika inför lagen. I Brännpunktsartikeln står det att Wibe är riksdagsledamot men så är det inte. Han har däremot varit riksdagsledamot 2002-2006.

Bildt och Mikaelsson
Wibe glömmer bort en hel del fakta när han antyder att överåklagaren Christer van der Kwast särbehandlat Carl Bild genom att inte inleda förundersökning om optionerna från Nafta oil. Detta alldeles efter att van der Kwast drivit ett åtal och fått landshövdingen i Jämtland, Maggi Mikaelsson fälld för mutbrott. Mikaelsson dömdes för mutbrott efter att hon deltagit i en jakt anordnad av SCA samt i samband med detta låtit sig bjudas på två middagar.

Håll partipolitiken utanför den dömande makten
Det är tråkigt att en socialdemokratisk politiker insinuerar att en åklagare gör en personlig bedömning av Carl Bildts förträfflighet som person samtidigt som samma åklagare i sin slutplädering, enligt Wibe, talat om risken för att Mikaelsson skulle låta sig påverkas otillbörligt. Wibe borde begripa att man inte kan göra partipolitik av allting.

Wibe blandar ihop korten
Vad Wibe förbigår i sin artikel är att det handlar om två helt olika processer. I Bildts fall har van der Kwast motiverat varför han inte inlett en förundersökning. I fallet Mikaelsson fann han att han skulle väcka åtal. Och eftersom det blev fällande dom hade han uppenbart rätt.

Wibe argumenterar i sin artikel för att landshövding Mikaelsson är oskyldigt dömd. Vad hon gjort, menar Wibe, överenstämmer med tradition och praxis för hur landshövdingar uppträder. Men det är allt bra magstarkt att jämföra med Bildts optioner. Dessa optioner är ersättning för ett arbete som Bildt genomfört innan han blev statsråd. För Maggie Mikaelssons del tar hon i en jakt tillsammans med personer som hon med all säkerhet kommer att träffa på i sin yrkesutövning. Som landshövding är hon bland annat med och fattar beslut om jakträtter.

*- Lambertzvågen alluderar på att justitiekanslern Göran Lambertz kritiserat rättssäkerheten och menat att oskyldiga dömts.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: